Frații Pavăl, de la cărat marfă cu breakul, la zeci de magazine. Cum au profitat de privatizarea fabricilor românești

Frații Pavăl, de la cărat marfă cu breakul, la zeci de magazine. Cum au profitat de privatizarea fabricilor românești

Frații Pavăl au dat lovitura după Revoluție. Practic cei doi absolvenți de matematică au pornit de jos, neavând la acel moment vreun ban economisit. "Ne-a luat zece ani să dezvoltăm afacerea de la un magazin de mici dimensiuni la un format de magazin de 4.000 de metri pătrati. Pentru că am pornit de la zero.

În primii ani transportam marfă din en gros-urile din București cu Dacia Break a socrului meu, dar câștigam de zece ori mai mult decât ca salariat la stat", povestea Dragoș Pavăl. A fost angajat imediat după facultate la o firmă de mobilă pentru a le introduce datele în calculator. Atunci a înțeles cum funcționează modelul de business pentru fabricile de mobilă.

Frații Pavăl au pornit de la 16 metri pătrați, acum dețin zeci de magazine

"Mi se părea un lucru banal să faci bani din adaos comercial și m-am gândit că pot face asta și eu foarte ușor", a mai spus el. Așa că în 1993, cei doi frați au decis să se facă antreprenori. Și au pornit de la un spațiu de 16 metri pătrați. Cu toate acestea a fost nevoie să se extindă repede. Așa că au profitat de privatizarea fabricilor de stat.

La un an de la deschiderea primului magazin, Dragoș Pavăl a mai cumpărat un magazin de 300 de metri pătrați de la o firmă de stat. Iar în anii ce au urmat, frații Pavăl au participat la mai multe licitații organizate de firme de stat. Iar după preluare, unitățile erau redenumite. Totuși au fost și perioade negre.

Ne puteți urmări și pe Google News

Când a fost aproape de a claca Dragoș Pavăl. Ajunsese la 63 de kilograme

Mai exact între anii 1996-2000. Asta pentru că dobânda plătită la bănci de către companie a ajuns și la 180%."Îmi amintesc că au fost 2-3 zile în 1996 sau 1997 în care cursul s-a dublat, iar noi aveam importuri și datorii la furnizori.

În plus, era o politică fiscală foarte dezavatajoasă pentru business-ul nostru care a fost întotdeauna cu datoriile la stat plătite la zi. În această perioadă am ajuns la 63 de kilograme pentru că nu puteam dormi noaptea", a mai spus omul de afaceri. Cu toate acestea eforturile lui au fost în cele din urmă răsplătite.