Frații mai mari câștigă mai bine. Cum au ajuns cercetătorii la această concluzie

Sursa foto: Facebook

Frații mai mari au intrat în atenția cercetătorilor. Aceștia au descoperit că ei au tendința de a câștiga mai mulți bani decât mezinii. Primul copil al unei familii tinde să obțină și rezultate mai bune la testele cognitive, se arată într-un studiu realizat în Danemarca. Cercetătorii au examinat datele privind frații născuți între 1981 și 2017.

De ce frații mai mari câștigă mai mulți bani

Analizând datele obținute în perioada 1981 – 2017, cercetătorii au descoperit motivul pentru care frații mai mari au mai mult succes pe plan financiar. Factorul cheie care îi reține pe frații mai mici să facă bani este că aceștia au fost mai predispuși să se îmbolnăvească în copilărie. Datele arată că mezinii aveau de două, până la trei ori, mai multe șanse să fie spitalizați pentru afecțiuni respiratorii în primul an de viață. Motivul? Fratele său mai mare care aduce virușii acasă.

„Credem că aceste tipare se explică prin faptul că sugarii cu frați mai mari sunt mai expuși la virusuri. Acest lucru din cauza fratelui mai mare, care este adesea în grupuri de copii și aduce acasă viruși”, a declarat N. Meltem Daysal. Acesta este profesor asociat la Departamentul de Economie al Universității din Copenhaga și unul dintre autorii lucrării, pentru Business Insider.

Sursa foto: pixabay.com

Cum ne afectează pe plan financiar expunerea la boală în copilărie

Cercetătorii au descoperit modul în care ne poate afectat pe plan financiar expunerea la boală în perioada copilăriei. Datele cu privire la veniturile copiilor născuți între 1981 și 1989 în Danemarca au arătat că frații mai mici au câștigat mai puțin. În medie aceștia au câștigat cu 2,4% mai puțin decât frații mai mari la aceeași vârstă.

„Mezinii cu o expunere mai mare la viruși în copilărie au venituri mai mici la vârsta adultă”, a spus Daysal despre concluziile lucrării.

Profesorul spune că mecanismul principal care explică acest rezultat este unul simplu. Bolile respiratorii severe în rândul bebelușilor foarte mici pot duce la afectarea dezvoltării. Acesta,  la rândul său, poate afecta sănătatea mintală ulterioară. În studiu se mai arată că mezinii care au locuit în zone cu rate mai mari de boli respiratorii au fost mai predispuși să folosească resursele de sănătate mintală la vârsta adultă tânără.

Sursa Foto: arhiva EVZ

Frații mai mari tind să aibă mai multă educație și succes economic

Au fost efectuate mai multe studii de-a lungul timpului. Din acestea a reieșit că frații mai mari au mai mult succes pe plan financiar. Tot ei au parte și de mai multă educație. Un studiu realizat pe bărbații din Norvegia arată că diferența medie de IQ între primul și al doilea copil născut a fost de aproximativ trei puncte. Aceasta s-a tradus printr-o diferență de aproximativ 2% în ceea ce privește veniturile anuale. Într-un sondaj Career Builder realizat în 2011 în rândul adulților din SUA s-a constatat că primul copil născut are tendița să aibă un salariu cu șase cifre.

„Copiii întâi născuți se descurcă mai bine la capitolul educație, la capitolul câștiguri. Și ceea ce vedem este că există un model în scădere în funcție de ordinea nașterii. Al doilea născut se descurcă puțin mai rău decât primul născut. Al treilea născut se descurcă puțin mai rău”, a declarat pentru Marketplace în 2018 Sandra Black. Acesta este profesor de economie la Universitatea Columbia care a efectuat cercetări pe această temă.

Cercetătorii spun că este posibil ca părinții să devină mai puțin implicați în creșterea copiilor după primul născut. Un studiu realizat în 2017 pe bărații suedezi confirmă într-o oarecare măsură această teorie. Datele au arătat că frații născuți mai târziu au petrecut cu aproximativ o oră mai puțin pe săptămână pentru teme. Ei au fost mai puțin predispuși să citească. Au petrecut mai mult timp la televizor sau pe calculator comparativ cu frații mai mari.