Evenimentul Zilei > International > Franța va afla luni componența noului guvern
Franța va afla luni componența noului guvern

Franța va afla luni componența noului guvern

Palatul Elysee a confirmat, duminică, continuarea discuțiilor pentru remaniere. Noul guvern ar trebui să includă 20 de miniștri.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, și premierul  Jean Castex, și-au continuat duminică consultațiile cu „obiectivul formării unui nou guvern pentru ziua de luni”, a anunțat Palatul Elysee.

Componența guvernului ar trebui să includă „ douăzeci de miniștri și miniștri delegați”, a declarat președinția franceză. Guvernul fostului premier Edouard Philippe avea 16 miniștri și trei miniștri delegați, cu 17 secretari de stat.

Potrivit unui apropiat al președintelui Emmanuel Macron, anunțul cu privire la component noului govern va fi făcut „în doi timpi”: mai întâi miniștrii, apoi secretarii de stat.

Pe Twitter, președintele Republicii a declarat că dorește ca un guvern „de misiune și coeziune” care să-și ducă politica care trebuie „să se adapteze la bulversările și crizele internaționale”.

Pentru lunile următoare, prioritățile vor fi „relansarea economiei, continuarea reconstrucției protecției sociale și a mediului”, restabilind o „ordine republicană justă” și „apărarea suveranității europene”, scrie Le Point.

Numit săptămâna trecută în funcție, premierul Jean Castex, responsabil anterior de strategia de ieşire din izolare a Franţei, a făcut cunoscut că vrea să anunţe componenţa noului său guvern cât mai rapid posibil, scrie și Agerpres.

„Cu cât mai repede, cu atât mai bine”, a spus el într-un interviu pentru Journal du Dimanche.

El a precizat că are în vedere înainte de toate „operaţionalitatea miniştrilor” pentru că doreşte ca aceştia să fie capabili, indiferent de unde vin, „să intre în acţiune imediat”.

„Avem nevoie de personalităţi puternice pentru a acţiona rapid şi care să fie la înălţime. Nu putem pierde timp alegând persoane”, a adăugat Castex, precizând că îşi va clarifica intenţiile în discursul de politică generală înainte de jumătatea lunii iulie.

În afară de locurile de muncă, din care vrea să facă o prioritate, el doreşte să redeschidă rapid cu partenerii sociali dosarul sistemului de pensii şi reforma asigurărilor de şomaj.

El pronostichează de asemenea o transformare a sistemului de sănătate şi doreşte să încheie încă de săptămâna viitoare discuţiile cu partenerii sociali ai Ministerului Sănătăţii cu privire la planul masiv de investiţii în acest domeniu.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: