Franța: Un ministru din echipa lui Hollande, condamnat pentru insultă

Franța: Un ministru din echipa lui Hollande, condamnat pentru insultă

Un ministru din guvernul preşedintelui Francois Hollande a fost condamnat astăzi pentru insultă, provocând o reacţie imediată din partea dreptei, care i-a amintit liderului de la Elysee de promisiunea din campanie de a nu se înconjura de persoane care au suferit condamnări.

Pdeapsa este una simbolică, dar îl pune într-o situație delicată pe Hollande, care a făcut din moralitatea vieții publice una dintre temele sale majore de campanie, scrie ”Le Figaro”. Arnaud Montebourg, ministru pentru ”redresarea producţiei, a fost condamnat să plătească un euro daune-interese foştilor şefi ai Seafrance, pentru că i-a făcut ”escroci” în septembrie 2011, în timp ce compania de transport cu feribotul se afla în reorganizare judiciară.

În timp ce era încă deputat şi candidat la alegerile primare socialiste pentru scrutinul prezidenţial, Montebourg i-a calificat pe directorii Seafrance drept ”incapabili”, ”patroni necinstiţi„ şi „escroci”, în cursul unei întâlniri cu sindicatele, în prezenţa unui ziarist de la o publicaţie locală. Tribunalul nu a reţinut primii doi termeni, dar pe cel de ”escroci” l-a apreciat drept incontestabil ”ofensator”. Întrebat în legătură cu această condamnare a ministrului, Francois Hollande a refuzat să facă orice comentariu.

În timpul preşedinţiei lui Sarkozy, ministrul de interne Brice Hortefeux a rămas în această funcţie în pofida condamnării sale pentru încălcarea prezumţiei de nevinovăţie şi pentru insultă rasistă, aminteşte AFP.

Ne puteți urmări și pe Google News