Franţa, sufocată de greve

Franţa, sufocată de greve

Muncitorii din cele mai importante sindicate franceze au ieşit ieri pe străzi, paralizând transportul public, pentru a protesta faţă de planurile guvernului de reformare a sistemului de pensii.

Sute de mii de persoane au participat la cele aproximativ 80 de manifestaţii organizate în toată ţara, Marsilia fiind oraşul cel mai afectat.

Protestul a lovit în primul rând transporturile şi serviciile poştale, activitatea în cadrul companiei France Telecom, serviciile din sectorul energiei şi cel al gazelor. Dimineaţă, un tren din două circula, în medie, în reţeaua naţională, dar în transporturile aeriene situaţia era relativ normală, cu excepţia Marsiliei.

Protestele au vizat în primul rând planul guvernului, care prevede prelungirea de la 40 la 41 de ani a duratei de cotizaţ ie la fondul de pensii, până în 2012. Sindicaliştii au criticat însă şi intenţia guvernului privind reducerea numărului de angajaţi din sectorul public.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ziua de manifestaţii vine după ce, săptămâna trecută, francezii au manifestat împotriva reducerilor locurilor de muncă din educaţie. Săptămâna aceasta, a venit rândul angajaţilor din industria pescuitului să iasă pe străzi, pentru a striga împotriva preţului crescut la carburanţi. Miercuri, protestatarii au blocat mai multe porturi şi s-au ciocnit cu poliţiştii în Paris, înainte ca ministrul agriculturii, Michel Barnier, să promită suplimentarea cu 110 milioane de euro a unui ajutor financiar acordat industriei la începutul anului.