Franța îi aduce un omagiu național lui Simone Veil

Franța îi aduce un omagiu național lui Simone Veil

Figură proeminentă a luptei pentru drepturile omului, Simone Veil a încetat din viață vineri, 30 iunie, la vârsta de 89 de ani.

Născută în 1927 dintr-o familie de evrei ne practicanți, Simone Veil a fost nevoită să lupte de foarte tânără pentru supraviețuire. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a fost arestată de Gestapo și deportată, la 16 ani, împreună cu sora și mama sa, la Auschwitz – Birkenau.

Timp de 70 de ani, Simone Veil va face totul pentru a păstra în memoria umanității ororile deportării și lagărelor morții. Ea va deveni de altfel președintă a Fundației pentru Memoria Shoah în 2007. Prima președintă a Parlamentului European, fost ministru al Sănătății în mandatul lui Valéry Giscard d’Estaing, Simone Veil a marcat viața politică franceză grație luptei pentru drepturile femeilor.

Una dintre cele mai mari reușite ale sale este adoptarea legii care autorizează avorturile, în 1975. „Nici o femeie nu recurge cu bucurie la un avort. Este suficient să ascultați aceste femei. Este întotdeauna o dramă”, spunea ea în fața Adunării Naționale, în apărarea proiectului de lege care îi va purta numele.

În 2010, Veil devine „nemuritoare” – după o expresie consacrată – fiind admisă în Academia Franceză. 

„Cu vârsta, am devenit din ce în ce mai implicată în lupta pentru drepturile femeilor”, scria ea în 2007, în autobiografia „O viață”, adăugând: „În mod paradoxal, poate, și în acest caz mă simt cu atât mai inspirată cu cât ceea ce am obținut în viață am obținut tocmai pentru că sunt o femeie”.

Un omagiu național va avea loc miercuri, la Invalides, în prezența președintelui Macron. 

Ne puteți urmări și pe Google News