Evenimentul Zilei > Actualitate > Franța pregătește o aplicație controversată. Bolnavii Covid-19 depistați prin telefon
Franța pregătește o aplicație controversată. Bolnavii Covid-19 depistați prin telefon

Franța pregătește o aplicație controversată. Bolnavii Covid-19 depistați prin telefon

Francezii vor fi avertizați de telefoanele mobile în cazul în care au intrat în contact cu o persoană contaminată cu noul coronavirus. Guvernul francez lucrează la o aplicație informatică în acest sens, a anunțat secretarul de stat pentru domeniul digital, Cedric O.

Guvernul francez intenționează să lanseze o aplicație destinată tuturor posesorilor de telefoane mobile care să-i avertizeze pe utilizatori în cazul în care au intrat în contact cu o persoană infectată de noul coronavirus. Pe de altă parte, măsura este de natură să ridice întrebări cu impactul asupra libertăților civile.

Franța caută noi măsuri pentru a limita răspândirea coronavirusului și pentru a ține sub control pandemia de Covid-19 și, totodată, pentru a pune capăt restricțiilor de circulație. În acest sens sunt luate în considerare inclusiv aplicații de urmărire a contactelor.

„În lupta împotriva COVID-19, tehnologia poate ajuta”, a declarat Cedric O pentru ziarul Le Monde într-un interviu.

El a precizat, însă, că nici o decizie nu va fi adoptată fără o dezbatere prealabilă. Cedric O a afirmat că Franţa lucrează la un proiect numit „StopCovid”, o aplicaţie prin bluetooth pe care utilizatorii o vor instala pe telefonul mobil pe bază de voluntariat. Eficienţa sa va depinde de utilizarea în mod voluntar de către persoanele care au fost testate pozitiv.

Aplicaţia va anunţa utilizatorii dacă vreuna dintre persoanele cu care au intrat în contact au fost testate pozitiv la coronavirus.

„Aplicaţia vă va informa pur şi simplu că aţi fost în contact în zilele precedente cu cineva care a fost testat pozitiv”, a mai spus Cedric O, care a precizat că data lansării aplicației este incertă.

Secretarul de stat a mai spus că aplicaţia franceză va folosi doar bluetooth şi nu geolocalizarea, astfel că nu va urmări deplasările unui utilizator. Datele vor fi anonime şi vor fi şterse după o anumită perioadă. Germania şi Elveţia lucrează la aplicaţii similare.