Proteste de amploare în Franța împotriva reformei sistemului de pensii. Peste un milion și jumătate de oameni și-au exprimat joi nemulțumirea, în prima zi a grevei generale declanșate după ce Guvernul a prezentat un nou proiect de modificare a actualului sistem de pensii. În timp ce sindicatele spun că numărul protestarilor a fost de un milion și jumătate, autoritățile estimează că numărul lor a fost mai mic,  în jur de 800.000, potrivit RADOR.

La Paris, capitala Franței, manifestațiile au început după- amiază , la început mulțimea fiind calmă dar spre seară s-au produs incidente care au culminat și cu violențe. Din acest motiv, poliția a trebuit să intervină de mai multe ori, folosind gazele lacrimogene pentru a-i împrăștia pe protestatari. Printre cei care au protestat au fost identificați un număr de  700 de extremiști de stânga, anticapitaliști, mulți veniți din alte țări europene, Forțele de ordine au făcut zeci de arestări în toate orașele unde au avut loc violențe și distrugeri. Greva generală, care a paralizat toată țara astăzi, va continua și în cursul zilei de vineri, domeniile cele mai afectate fiind transporturile feroviare, locale și cursele aeriene interne dar și școlile.

La Paris, angajații Societății de Transport în Comun au comunicat că rămân în grevă până în luni, inclusiv. Sâmbătă, în mai multe orașe din Franța, sunt anunțate noi manifestații. Sindicatele refuză orice fel de discuții cu Guvernul până când acesta nu va renunța  definitiv la proiectul de înlocuire a sistemului de pensii actual cu unul universal, bazat pe acumulare de puncte pe parcursul întregii activități.Sindicaliști se tem că noul sistem va conduce la creșterea vârstei de pensionare, că vor fi crescute  contribuțiile la Fondul de pensii și că noua formulă de calcul va determina la scăderea veniturilor. Nici Guvernul nu face vreun pas prin care să arate că ar dori să renunțe la proiect,  premierul Édouard Philippe urmând să prezinte public, săptămâna viitoare, mai detaliat , proiectul său de reformă a pensiilor.