Evenimentul Zilei > International > Franța: nu sunt încă întrunite condițiile pentru livrarea primei nave Mistral către Rusia
Franța: nu sunt încă întrunite condițiile pentru livrarea primei nave Mistral către Rusia

Franța: nu sunt încă întrunite condițiile pentru livrarea primei nave Mistral către Rusia

Condiţiile pentru livrarea primei nave Mistral către Rusia nu sunt întrunite deocamdată, a declarat astăzi ministrul francez de Fiinanţe, Michel Sapin, după ce cu o zi în urmă vicepremierul rus Dmitri Rogozin avansase data de 14 noiembrie pentru recepţia respectivei ambarcaţiuni de către flota navală rusă, transmite AFP.

Într-o declaraţie acordată postului RTL, oficialul francez a precizat de asemenea condiţiile pentru livrarea navei, şi anume ca “situaţia din Ucraina să se îndrepte către normal, să permită o destindere şi Rusia să joace un rol pozitiv”. “Din anumite puncte de vedere este mai bine, dar din altele există în continuare preocupări, aşadar astăzi condiţiile nu sunt întrunite”, a insistat ministrul francez.

După ce ministrul francez al apărării, Jean-Yves Le Drian, a declarat marţi că preşedintele Francois Hollande va lua în luna noiembrie o decizie privind livrarea navei, o zi mai târziu vicepremierul rus Dmitri Rogozin a anunţat că flota navală rusă va primi prima navă Mistral pe 14 noiembrie, informaţie infirmată în aceeaşi zi de societatea producătoare a ambarcaţiunii.

În luna iunie 2011, Franţa şi Rusia au semnat contractul prin care armata rusă a comandat două nave port-elicopter Mistral în valoare de 1,2 miliarde de euro. Dar această înţelegere a căpătat o turnură politică odată cu criza din Ucraina.

După ce a refuzat mult timp să suspende contractul, preşedintele Francois Hollande a luat totuşi această decizie în luna septembrie, el fiind supus unei presiuni puternice, mai ales din partea SUA şi a Marii Britanii.

Franţa a fost acuzată, în special de Statele Unite, că intenţionează să livreze o navă de război Moscovei în timp ce Occidentul îl acuză deschis pe preşedintele rus Vladimir Putin că joacă un rol activ în criza din Ucraina.

Francois Hollande a declarat pe 16 octombrie, la Milano, că armistiţiul din Ucraina ar trebui „respectat pe deplin” pentru ca Franţa să procedeze conform planului în ceea ce priveşte livrarea navelor Mistral Rusiei