Evenimentul Zilei > International > În Franţa, ca şi în Italia, naţionaliştii conduc în sondaje
În Franţa, ca şi în Italia, naţionaliştii conduc  în sondaje

În Franţa, ca şi în Italia, naţionaliştii conduc în sondaje

În toate sondajele, cu trei zile înaintea alegerilor europene, Adunarea Naţională, partidul naţionalist al lui Marine Le Pen, este pe locul 1. Iar partidul lui Salvini a ajuns la o cotă de 35% în Italia. Poziţionarea celorlalte partide în sondaje arată foarte clar că Parlamentul European se va schimba radical.

După dezbateri televizate aprinse şi mitinguri, cu trei zile înaintea alegerilor europene, aflăm din sondaje că naţionaliştii înclină balanţa înainea scrutinului. În Franţa, partidul lui Marine Le Pen este în frunte.

Guvernul se dă de ceasul morţii pentru a împinge de la spate partidul preşedintelui Macron, LREM (Republica în marş), aflată sistematic pe locul secund în intenţiile de vot. Primul ministru, Edouard Philippe, preşedintele partidului, îşi mobilizează la maxim miniştrii care vor proceda la o sensibilizare a votanţilor prin apeluri telefonice directe. Însuşi prşedintele Macron a sunat alarma, ieri, îndemnând la ''mobilizare generală'', în vederea unui scrutin care, tradiţional, se remarcă printr-un puternic absenteism, notează presa franceză.

Cea mai mare parte dintre casele de sondare a opiniei publice prevăd chiar o scădere a interesului pentru aceste alegerile din acest an, dar care, totuşi, dau câştigătoare Adunarea Naţională a lui Marine Le Pen, cu 24,5%, urmată de LREM cu 23% şi lista Republicanilor cu 14%.

Se pare că 6 va fi  numărul partidelor care vor trece pragul electoral de 5%. Lupta e surdă şi în fruntea dar şi la coada clasamentului, şi se pare că Marine Le Pen va triumfa, ca şi Salvini în Italia, unde  cotat a ajuns la 35%. Oricum, ''harta'' Parlamentului European se va schimba cu siguranţă,  raportul de forţe va fi din ce în ce mai strâns, aşa cum pare a fi normal pentru o Europă normală pe care ne-o dorim cu toţii.