FRANŢA: Duelul promisiunilor electorale

FRANŢA: Duelul promisiunilor electorale

Ecoul masacrului de la Toulouse s-a mai stins în Franţa, unde campania pentru alegerile prezidenţiale continuă. Nicolas Sarkozy repune pe tapet tema economică.

Cu mai puţin de trei săptămâni înainte de primul tur de scrutin, preşedintele Nicolas Sarkozy şi-a prezentat în sfârşit un program politic clar, cu multe cifre, din care nu au lipsit atacurile la adresa principalului său contracandidat, socialistul Francois Hollande.

Dacă imediat după atacul din Toulouse, Sarkozy a marşat pe problema imgraţiei, preşedintele-candidat a revenit la chestiunea economică.

Sarkozy i-a asigurat, joi seara, pe francezi că dacă îl vor realege va cere îngheţarea contribuţiei ţării la bugetul UE, realizând o economie de 600 milioane de euro pe an, şi că va face să fie votată "regula de aur" bugetară, recomandată de Bruxelles, ce prevede înscrierea în Constituţie a obiectivului privind echilibrul finanţelor publice.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sarkozy preia din mers subiectul îngheţării contribuţiei Franţei la bugetul UE, care a fost lansat de contracandidata sa, Marine Le Pen, lidera extremei drepte. Ea ceruse chiar suprimarea totală a contribuţiei franceze, pe lângă renunţarea la euro. Acuzaţii reciproce

După ce Hollande l-a acuzat pe Sarkozy că exploatează politic atacul de la Toulouse, prin zecile de arestări "regizate" în rândul islamiştilor radicali din Franţa, liderul de la Elysee i-a reproşat adversarului său că neagă existenţa crizei, fiind artizanul unui "festival al cheltuielilor".

Considerat favorit în sondaje, Hollande a promis că va renegocia tratatul fiscal al UE pentru a include o taxă pe tranzacţii financiare şi emi­terea de obligaţiuni europene comune.

Socialistul s-a mai angajat să retragă, dacă va fi ales, contingentul francez din Afganistan, până la finele acestui an. <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/PDwtYQCuBvg" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> Citiți și:

  • Sarkozy, acuzat că îşi face campanie electorală prin raiduri regizate împotriva militanţilor islamişti
  • Crimele din Toulouse aţâţă naţionalismul
  • Sondaj: Sarkozy, peste rivalul său Hollande, în primul tur
  • Marine Le Pen a intrat, oficial, în cursa pentru preşedinţia Franţei |VIDEO