Evenimentul Zilei > Actualitate > Franta, coplesita de proteste
Franta, coplesita de proteste

Franta, coplesita de proteste

Lucratorii din transporturile publice franceze au continuat, ieri, pentru a sasea zi consecutiv, greva demarata saptamana trecuta, reusind sa paralizeze circulatia si sa-i nemultumeasca pe navetistii care si-au petrecut ore intregi in drumul spre munca.

Numarul grevistilor a scazut usor, dar tot mai multe institutii au anuntat ca se vor alatura protestatarilor, care se opun reformelor propuse de Nicolas Sarkozy.

Saptamana aceasta e una cruciala pentru presedinte si pentru guvernul lui Francois Fillon. Reformele care vizeaza desfiintarea regimurilor speciale de pensionare ii aduc azi in strada, alaturi de transportatori, pe angajatii France Telecom si pe cei din serviciile postale.

Functionarii publici si-au anuntat, la randul lor, o serie de proteste fata de anuntata reducere a posturilor din acest sector. In plus, peste 30 de facultati si mai multe licee sunt afectate de o miscare de contestare a unei legi privind autonomia universitatilor, votata dupa preluarea puterii de Nicolas Sarkozy.

Miscarile de protest i-au exasperat totusi pe multi dintre francezi, care au iesit la Paris pentru a critica greva din domeniul transporturilor si pentru a denunta „privilegiile” angajatilor din sectorul public.

Cateva mii de persoane au marsaluit duminica la Paris impotriva grevistilor, iar majoritatea cetatenilor sustin reforma presedintelui, dar sondajele de opinie au semnalat totusi o scadere de 5% a popularitatii acestuia, in numai o luna.