Franța analizează rute terestre pentru transportul cerealelor din Ucraina prin România și Polonia

Franța va continua eforturile de a pune în funcțiune un sistem care va permite exportul cerealelor pe rute terestre prin Polonia și România, mai degrabă decât pe Marea Neagră, după ce Rusia a renunțat la acordul care permitea exportul cerealelor ucrainene pe mare.

„Dacă nu pot fi transportate pe Marea Neagră, analizăm ca (cerealele) să poată parcurge rute terestre (...), analizând în mod special rute terestre prin România și Polonia”, a declarat ministrul francez al Agriculturii Marc Fesneau pentru postul de radio RMC.

„Vom continua eforturile printr-un sistem care să nu ne lase la mâna și la dispoziția bună sau, în cazul nostru, la dispoziția proastă a lui Vladimir Putin”, a spus Marc Fesneau.

Sâmbătă, Moscova a anunțat că își suspendă pe termen nelimitat participarea la acordul încheiat sub egida ONU, din cauza unui atac cu drone ucrainene asupra flotei rusești de la Marea Neagră, din Crimeea.

În ciuda retragerii Moscovei, Turcia și Ucraina insistă să pună în aplicare acordul și au convenit astăzi asupra unui plan pentru trecerea a 16 nave.

Decizia Rusiei va afecta aprovizionarea țărilor care depind de importurile de cereale. Prețurile cerealelor au crescut astăzi pe piețe, notează protothema.gr.

Ucraina afirmă că va continua să implementeze acordul mediat de ONU privind transportul cerealelor prin Marea Neagră

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat, luni, că Ucraina va continua să exporte cereale din porturile sale de la Marea Neagră, în temeiul unui plan mediat de ONU, în pofida retragerii Rusiei, întrucât transporturile de cereale ucrainene oferă stabilitate pentru pieţele mondiale. Zelenski a făcut aceste afirmaţii în urma convorbirilor purtate cu premierul ceh, Petr Fiala. Rusia a anunţat, sâmbătă, că îşi suspendă rolul în iniţiativa mediată de ONU, ce prevede escortarea navelor de mărfuri prin Marea Neagră. "Din punctul nostru de vedere, noi vom continua iniţiativa privind transportul cerealelor, pentru că înţelegem ce oferim lumii. Oferim stabilitate pe piaţa de producţie mondială", a declarat Zelenski, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu Fiala. El a opinat că Rusia a părăsit acordul în pofida faptului că Moscova a afirmat că nu face decât să îşi "suspende" participarea. "Acest lucru înseamnă că Rusia încalcă acordul", a spus Zelenski, adăugând: "Să sperăm că partenerii noştri vor reuşi să calmeze retorica Rusiei." Rusia a afirmat, luni, că este "inacceptabil" ca navele să treacă printr-un coridor de securitate din Marea Neagră, după ce Moscova şi-a suspendat participarea la acordul mediat de Turcia şi de ONU, ce a permis Ucrainei să reia exporturile de cereale. În cadrul conferinţei de presă, Zelenski a atras atenţia şi asupra unui document semnat alături de premierul ceh, ce îşi propune intensificarea cooperării pentru a atinge standardele necesare aderării Ucrainei la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). Cererea Ucrainei de a adera la NATO a fost denunţată drept "inacceptabilă" de către Rusia şi a constituit unul dintre motivele principale invocate de Moscova pentru a justifica invadarea ţări vecine.

(Traducerea Rador)