Evenimentul Zilei > International > Franța. Cine are șanse să câștige alegerile prezidențiale
Franța. Cine are șanse să câștige alegerile prezidențiale

Franța. Cine are șanse să câștige alegerile prezidențiale

Franța. Fostul ministru al Economiei, Emmanuel Macron, se află pe prima poziție în clasamentul opțiunilor pentru președinția franceză, potrivit celui mai recent sondaj.

Macron ar obține, potrivit unui sondaj realizat pentru BFMTV şi Express și citat de Agerpres, circa 24% dintre voturile francezilor, în primul tur al prezidențialelor. Fostul ministru al economiei ajunge astfel la cel mai bun scor într-un sondaj, câştigând o jumătate de punct faţă de ancheta precedentă Elabe, dată publicităţii la 13 aprilie.

Preşedinta Frontului Naţional, Marine Le Pen, ar primi 23% din voturi, în creștere tot cu 0,5 puncte. François Fillon, candidat al dreptei, ar fi exclus din turul doi, cu doar 19,5% dintre opțiuni, în scădere cu 0,5 puncte, dar este încă în fața lui Jean-Luc Mélenchon, candidat de stânga, care ar obţine 18% dintre sufragii, tot în scădere cu 0,5% față de sondajul anterior.

Socialistul Benoît Hamon se află cu mult în urma contracandidaților săi și continuă să scadă, înregistrând 8% din intenţiile de vot, în minus cu un punct faţă de precedenta anchetă. 

În ceea ce privește al doilea tur, preconizat pentru 7 mai, Emmanuel Macron ar câştiga cu 62% din voturi în fața candidatei naționaliste Marine Le Pen, care ar obţine – conform estimărilor – 38%. 

Circa 22% dintre persoanele chestionate nu şi-au exprimat intenţia de a merge la vot, iar 68% dintre cei intervievaţi au declarat că sunt siguri că se vor prezenta la urne pe 23 aprilie, o creştere de un procent faţă de sondajul precedent (63%), în timp ce rata abţinerii se anunţă ridicată, la fel ca nivelul alegătorilor indecişi.  Conform sondajului actual, 73% din alegători spun că sunt acum siguri pe cine îl vor vota. 

Sondajul a fost realizat online în zilele de 16 şi 17 aprilie pe un eşantion de 1.438 de persoane înscrise pe listele electorale, în conformitate cu metoda cotelor.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: