Doi fracezi care au intrat în contact cu virusul variolei maimuței au fost imunizați cu vaccinul Imvanex folosit în cazul variolei umane. ȘI Uniunea Europeană a anunțat că va achiziționa un vaccin, iar 1.000 de doze vor ajunge în România.
Două persoane care au fost expuse la virusul variolei maimuţei au fost vaccinate în Franţa, au precizat autorităţile sanitare relatează agenția DPA. Cei doi francezi au fost imunizați vineri, la un spital din Paris cu vaccinul Imvanex. Potrivit Agenţiei Europene pentru Medicamente, acesta este un vaccin folosit deja pentru a oferi protecție împotriva variolei la adulţi.
Ministrul francez al Sănătăţii, Brigitte Bourguignon, a spus în această săptămână că au fost confirmate şapte cazuri de infectare cu virusul variolei maimuţei în Franţa şi că situaţia este sub control.
În Marea Britanie, peste 1.000 de persoane au fost vaccinate după ce au venit în contact cu virusul. Regatul Unit a cumpărat peste 20.000 de doze de Imvanex. Și Germania a comandat 40.000 de doze de vaccin, dar nu a oferit detalii despre imunizare.
1.000 de doze în România
Comisia Europeană a anunțat că va cumpăra vaccinuri şi tratamente împotriva variolei maimuţei. Numărul de doze și procedurile de achiziționare vor fi discutate cu statele membre în următoarea perioadă. Ar putea fi achiziționat tot vaccinul Imvanex, produs de Bavarian Nordic şi folosit pentru variola umană, şi medicamentul antiviral Tecovirimat produs de compania americană Siga Tehnologies.. România a solicitat iniţial 1.000 de doze dintre cele ce vor fi achiziționate de Uniunea Europeană.
„Prin intermediul HERA fiecare stat membru va primi o cantitate de vaccin, nu ştiu dacă gratuit sau o va achita, dar fiind vorba de puţin vaccin, 1.000 de doze de vaccin cât am solicitat noi iniţial, nu este o procedură complicată“, a spus Alexandru Rafila, într-o conferinţă de presă la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.
Peste 200 de cazuri
În afara Africii, unde variola maimuței este pandemică, au fost depistate de la începutul lunii mai și până acum 250 de cazuri de variolă a maimuței, în 20 de țări. Cele mai multe cazuri din Europa au fost în Marea Britanie, respectiv 71 de îmbolnăviri. Până acum, persoanele infectate au făcut forme ușoare de boală și nu s-a înregistrat niciun deces.
Variola maimuței este legată de cea umană, având simptome similare, dar cu o erupție cutanată mai severă. Pacienții încep de obicei cu febră, dureri musculare, ganglioni limfatici umflați și dureri de cap. În general, după una până la trei zile, începe să se dezvolte o erupție cutanată distinctă. Medicii spun că este foarte rar ca pustulele variolei să conducă la cicatrici secundare, la fel ca și în cazul varicelei.