Franks: România nu trebuie să fie următoarea ţară penalizată de pieţe. VEZI ce are de făcut

Franks: România nu trebuie să fie următoarea ţară penalizată de pieţe. VEZI ce are de făcut

"Pieţele financiare nervoase sunt în căutare de economii vulnerabile pe care le penalizează, iar odată ajunse în această situaţie ţările respective cad în crize adânci. Am văzut cazul Greciei, Portualiei şi Irlandei", a declarat, astăzi, Jeffrey Franks, şeful delegaţiei Fondului Monetar Internaţional (FMI) în România.

"Pentru a nu cădea pradă unei crize mai profunde şi a nu fi penalizată de pieţe, România nu trebuie să fie perfectă, ci să aibă performanţe îndeajuns de bune astfel încât pieţele să nu o vizeze ca pe următoarea ţintă", a declarat Jeffrey Franks.

Cum se poate asigura România că nu va deveni vulnerabilă? Acesta a spus că ţara noastră trebuie să găsească punctele slabe din situaţia economică şi să le elimine.

În opinia sa, România trebuie să prezinte bine din punctul de vedere al indicatorilor macro-economici, condiţie deja îndeplinită, să îşi creeze buffere (rezerve financiare) care să-i permită să facă faţă unei perioade dificile, condiţie, din nou, îndeplinită, dacă luăm în calcul rezervele Băncii Naţionale, capitalizarea băncilor şi rezervele Ministerului de Finanţe. "În schimb, un al treilea element la care România trebuie să lucreze pentru a inspira încredere pieţelor este dovedirea faptului că are o strategie sustenabilă pe termen lung care să-i permită continuarea creşterii economice, a spus Franks.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru a răspunde acestei ultime cerinţe, România trebuie să-şi menţină macro-stabilitatea, să aducă îmbunătăţiri calităţii capitalui uman, să încurajeze investiţiile, să pună la punct infrastructura fizică de care au nevoie investitorii străini şi să îmbunătăţească mediul de afaceri. Franks a mai precizat că nu s-au făcut suficiente progrese în eficientizarea companiilor de stat, acestea fiind "o bilă de plumb" care trage economia României în jos, în loc să contribuie la creşterea economică, cum ar fi normal.

  • Soarta Europei, decisă azi. Cele două scenarii