Frank Timiș, de la traficant de droguri la om de afaceri. Cum a ajuns românul să fie investitor pe trei continente

Frank Timiș, de la traficant de droguri la om de afaceri. Cum a ajuns românul să fie investitor pe trei continente Sursa foto: Capital

Frank Timiș este unul dintre cei mai controversați, dar și mai bogați oameni de afaceri români. În anii 1980 a fost prins traficând heroină, ca acum să fie unul dintre cei mai puternici investitori români.

Frank Timiș este un om de afaceri cu începuturi obscure. În anii 1980 ajunge în mod ciudat în Australia unde cere azil politic. Atunci devine din Vasile Timiș, Frank Timiș. Potrivit informațiilor din spațiul public, Timiș nu era un necunoscut al Direcției de Informații Externe. Cumva în acest fel se explică modul în care a ajuns în Australia, dar și ce avea să se întâmple mai târziu. Doar că în 1986, Frank Timiș este condamnat pentru deținere și trafic de heroină.

Amenda a fost de 17.000 de dolari, pe care a reușit să o plătească. De altfel, el le-a declarat magistraților că este dependent de heroină și că nu a știut ce face. Tot în anii 1980, Timiș pune bazele unei companii de transport, în care deținea un singur tir pe care el îl conducea. Compania n a mers prea bine, așa că a strâns datorii de peste 15.000 de dolari la stat. Mai apoi pune bazele unei alte companii de minerit, de această dată, care a fost și ea un eșec.

Timiș proprietar a trei companii peste noapte

Cu toate acestea, omul de afaceri nu se lasă. Deși este incert de unde a avut bani, Timiș a mai fondat alte trei companii. Pe una dintre ele a declarat-o ca având o valoare de 150 de milioane de dolari, deși autoritățile australiene au închis-o. Însă lovitura avea să o dea în 1995 odată cu înființarea Gabriel Resources NL Australia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Practic așa a început exploatarea de la Roșia Montană. Mai ales că firma a fost înființată cu câteva luni înainte ca anunțul celor de la Regia Autonomă a Cuprului Deva să vină. Anume acela că sunt în căutarea unei firme pentru exploatarea de metale prețioase. Iar contractul a fost semnat cu o zi înainte ca anunțul să fie publicat.

Firma australiană a început să aibă probleme, drept urmare pe fir a intrat Gabriel Resources Limited, care era înregistrată în paradisul fiscal Jersey, Channel Island. Din acel moment a început povestea Roșia Montană- Gabriel Resources.

Cum a sponsorizat o întâlnire NATO

Între timp, în anii 2000 Frank Timiș alături de Ovidiu Tender sponsorizează o întâlnire NATO, la care participă și Ioan Talpeș, fost șef SIE. Mai apoi Timiș își extinde afacerile pe continentul african. Ca și Tender, Sierra Leone devine unul dintre locurile de bază de unde extrage metale prețioase.

Pentru afacerile din Africa apar date că ar fi colaborat chiar și cu un fost ofițer al trupelor speciale britanice. Acestuia i-ar fi dat 50 de milioane de dolari sub forma unor plăți ilegale de la firma sa. Probabil cel mai mare scandal în care a fost implicat a fost cel legat de răpirea lui Iulian Gherguț, în Burkina Faso.

Acolo au avut loc și proteste împotriva exploatărilor miniere făcute de Timiș. Gherguț, fost luptător în legiunea străină a fost eliberat, după 8 ani, abia anul trecut. Între timp, Frank Timiș nu a pățit nimic, averea lui continuă să se înmulțească, în ciuda scandalurilor în care a fost implicat.