Până acum, cea mai scăzută cotă de popularitate după mai bine de trei luni în funcţie o avea fostul preşedinte Jacques Chirac, şi anume 54 la sută. La celălalt pol s-a situat preşedintele Francois Mitterand care, în august 1981, avea o cotă de popularitate de 66 de procente. În cazul precedentului lider de la Elysee, Nicolas Sarkozy, aceasta era de 64 de procente.

Un alt sondaj, citat de Reuters, arată că popularitatea actualului liderul socialist a scăzut până la 44 de procente.

Explicaţiile sunt multiple, explică analiştii. „Hollande a ridicat ştacheta, primiţând că va avea idei originale. Oamenii sunt dezamăgiţi. Simt că nu el are soluţiile pe care le-a promis”, a declarat Jerome Sainte-Marie, expert la institutul de sondaje CSA.

Hollande a generat aşteptări uriaşe legate de relansarea economiei şi stoparea şomajului care continuă să crească. Liderul socialist a început să fie contestat chiar şi de aliaţii din stânga franceză.

„I-a spus cineva că Europa şi capitalimsul traversează o criză şi că se îndreaprtă spre dezastru? Să se trezească!” a răbufnit Lean-Luc Melenchon, liderul stângii radicale franceze.

Într-un editorial publicat de Le Monde, un ziar de stânga, jurnaliştii îi cer lui Hollande să renunţe la imaginea de preşedinte „normal” pentru că aceasta este de fapt o capcană.