Francmasonii au mușamalizat ancheta privind scufundarea Titanicului pentru a ajuta anumite personaltăți de la vârful piramidei să scape nevinovate, potrivit unei arhive secrete ce urmează să fie făcută publică. Printre numele persoanelor celebre implicate s-ar afla și Winston Churchill
Ancheta în 1912 care trebuia să găsească responsabilii pentru moartea celor 1.500 de vieți de pe Titanic a exonerat majoritatea persoanelor implicate, inclusiv proprietarii navei, precum și căpitanul ei, informează Daily Mail.
Publicarea unei arhive secrete de francmasonilor – ce conține două milioane de nume de membri din 1733 până 1923 - relevă amploarea implicării masonice în societatea britanică. Arhiva contine numele a trei regi, oameni politici, judecători, militari sau episcopi.
Experții cred că arhiva ar putea duce la o reexaminare a aproape 200 de ani de istorie britanică, dezvăluind scara de influență masonică la toate nivelurile societății britanice într-un moment în care Marea Britanie a fost una dintre țările cele mai puternice din lume.
Arhiva urmează să fie publicată online de serviciul de genealogie Ancestry.
În timp ce conexiunile masonice ale lui Winston Churchill, Oscar Wilde, Lord Kitchener, Rudyard Kipling si Edward VIII sunt cunoscute, înregistrările oferă prima imagine cuprinzătoare a întregii Francmasonerii din ultimii 200 de ani.
Totodată, prin publicarea arhivei, ar putea ieși la suprafață și adevăratul motiv al scufundării Titanicului. Legăturile strânse ale francmasonilor au făcut ca o sesizare a senatul SUA din acea vreme în legătură cu numărul mici de bărci de salvare de pe navă să fie trecută cu vederea, relatează Mediafax.
Potrivit aceleiași surse, ancheta care s-a desfăşurat în Marea Britanie, supravegheată de Lord Mersey, a exonerat Consiliul de Comerţ de orice vină. Înregistrările arată că lordul Merseu a fost un francmason de top.
Un alt aspect important în derularea anchetei îl constituie prezenţa numelor a cel puţin doi dintre cei cinci evaluatori experţi în cadrul investigaţiei - John Harvard Biles, un specialist în arhitectură navală, şi Edward Chaston, evaluatorul inginer - aceştia fiind, deasemenea, găsiţi în arhiva masonică. Chiar si Edward Smith, căpitanul navei Titanic a fost mason.
Și președinteke șantierului naval care a construit nava de lux, alături de directorii societățo White Star sunt pe lista francmasonilor. "Ancheta Titanicului care s-a desfăşurat în Marea Britanie a anului 1912 a fost acum catalogată drept - lapte de var, pentru că i-a exonerat pe majoritatea celor implicaţi. Doar trei pasageri au fost intervievaţi, iar ei au fost toţi de la prima clasă", a declarat procurorul britanic Nic Compton.