Francezul care schimbă povestea: Să nu te fereşti de omul Roche
- Adam Popescu
- 9 iunie 2009, 16:14
Directorul de la Apa Nova, Bruno Roche, este un francez atipic, în sensul că a renunţat la aroganţa proverbială după doar şase ani petrecuţi în România. Într-un scurt interviu acordat evz.ro, francezul nativ şi românul în devenire spune că a decis să se implice în tot ceea ce înseamnă dezvoltarea spiritului ecologic în România.
Pe româneşte le rupe bine şi înţelege tot ce îi spui. Pentru că îi place în România nu se gândeşte la plecarea de aici şi spune că a ales să se implice. Prezent în Deltă, la evenimentele organizate de Veolia, Roche s-a grăbit să ajungă duminică la Tulcea pentru a pune ştampila pe buletinul de vot.
Roche şi-a făcut antrenamentul în românism şi în limba română la Ploieşti, acolo unde a condus una dintre filialele româneşti ale Veolia Environment, companie-mamă şi pentru Apa Nova.
Evz.ro: Un intelectual român spunea, imediat după 1989, că „Pentru a deprinde democraţia, românii vor avea nevoie de 20 de ani”, exprimându-şi părerea că mentalitatea comunistă nu va ieşi prea uşor din minţile noastre. Cât crezi că ne va lua până dobândim o educaţie ecologică? Bruno Roche: Cred că românii au depăşit comunismul. Vorbesc de generaţiile care au 20, 30 sau 40 de ani, pentru că este greu să le ceri celor vârstnici, care au petrecut atâţia ani în comunism, să se schimbe. Mai cred că românii au dobândit o educaţie ecologică, deoarece este o problemă care are parte de mediatizare. Ei au început să fie conştienţi de necesitatea protecţiei mediului. Să nu uităm că, în tratatul de aderare a României la Uniunea Europeană, capitolul de mediu a fost unul foarte important. De cât timp eşti în România şi cât ai de gând să stai? Sunt de şase ani şi vreau să rămân cât mai mult. Mai am treburi de făcut aici.
100% cu inima, 50% cu limba După ce ai primit cetăţenia, eşti român în acte. Totuşi, cât la sută eşti român la propriu? Cu inima şi dorinţa de implicare, 100%. Cu vorbitul limbii sunt la 50%, cu înţelesul mai bine, 90%. Pentru că sunt român, mâine mă duc la vot (n.r. interviul a fost luat sâmbătă, cu o zi înaintea alegerilor europarlamentare). Poţi să faci un portret al românului tipic? Nu cred că pot să fac asta, dar pot spune că românii m-au primit bine, fiind oameni ospitalieri. Au caracter, lucrezi bine cu ei. Sunt oameni care sunt gata să evolueze profesional şi asta îi face agreabili. Iar femeile din România sunt minunate.
Şeful apelor închide robinetul la el acasă Compania din care faci parte se implică în campanii de mediu. Omul Bruno Roche ce face în acest sens? În atitudine şi în acţiunile de zi cu zi încerc să protejez mediul. Sting luminile, economisesc apa, respect mediul în general. Profesional, sprijin implicarea tinerilor în domeniul protejării mediului.
Dar bicicletă ai? Şi, mai ales, o foloseşti? Am bicicletă, dar o folosesc destul de rar. Vă spun sincer că merg mult cu maşina, dar, când este posibil, călătoresc cu metroul, pe care îl consider un mijloc de transport excelent. Cât despre mersul cu bicicleta, trebuie să spun că Bucureştiul are o populaţie canină semnificativă, iar câinii şi bicicletele nu convieţuiesc prea bine.