După 21 de ani, trofeul de la Cannes rămâne la el acasă.
Un film pe jumătate documentar, pe jumătate ficţiune, realizat cu actori neprofesionişti, într-o sală de clasă, a fost noul „432” al Cannes-ului. „Entre les murs”, în regia lui Laurent Cantet, a răsturnat toate previziunile sumbre pe care le făcuseră criticii pentru gala de duminică seara şi care-l dădeau câştigător pe Clint Eastwood.
Pentru că a rulat în ajunul ceremoniei, n-a fermentat suficient în cronicile festivalului, însă imediat după premieră, jurnaliştii l-au decretat „revelaţia Cannes-ului”. Deşi se specula că Sean Penn, preşedintele juriului, îi va favoriza pe americanii din competiţie, Clint Eastwood s-a consolat un premiu de compromis pentru „The Exchange” – premiul celei de-a 61-a ediţii – iar Benicio del Toro a luat, pe bună dreptate, premiul de interpretare cu rolul din „Che” al lui Steven Soderbergh.
Cel de-al cincilea film al regizorului Laurent Cantet (46 de ani) îi aduce Franţei trofeul la 21 de ani după Maurice Pialat, cu "Sous le soleil de Satan" (1987). Pelicula e o adaptare a romanului omonim de Francois Begadeau, scriitorul jucându-şi propriul rol, acela de profesor. „Un film uimitor. Decizia a fost unanimă”, a declarat Sean Penn. Într-un colegiu parizian, un profesor de franceză de 37 de ani încearcă să facă faţă celor 25 de elevi ai săi, în mare parte copii de imigranţi. „Filmul are ceva magic, generozitatea sa e magică, totul e magic. E exact ce se aşteaptă de la cinema”, a adăugat entuziasta Sean Penn, la conferinţa de presă.
Trofeul i-a fost înmânat lui Laurent Cantet de către Robert De Niro, care s-a străduit să citească un mini-discurs în franceză, amintind de anul în care „Taxi Driver” a luat Palme d’Or. „Filmul ar trebui să fie un mic portret al întregii societăţi, multiplu, emoţionant, complex,”, a spus Cantet pe scenă, în aplauzele puternice ale sălii. Înainte de Palme d’Or, Cantet a luat două premii Cesar pentru „Resurse umane”.
Mafia italiană s-a „infiltrat” din plin în palmaresul ediţiei. Un film tulburător despre Camorra italiană, „Gomorra”, în regia lui Matteo Garrone, a obţinut Marele Premiu, iar „Il Divo” de Paolo Sorrentino, un portret al controversatului om politic Giulio Andreotti, premiul special al juriului.
Distincţia pentru cel mai bun actor a fost previzibilă. „Dedic filmul acesta omului însuşi, Che Guevara. Îi mulţumesc Cannes-ului, juriului şi vreau să împart premiul cu Steven Soderbergh, care s-a trezit în fiecare dimineaţă şi m-a forţat să fiu acolo, să joc”, a declarat Benicio del Toro pe scenă. În schimb, cel pentru interpretare feminină, a fost o surpriză. Juriul i l-a acordat braziliencei Sandra Corveloni, pentru rolul mamei în „Lihna de Passe” de Walter Salles. La trei ani după cel de-al doilea Palme d’Or fraţii Dardenne au plecat acasă cu premiul pentru scenariul peliculei „Le Silence de Lorna”, drama unei imigrante albaneze.
Camera d’Or, pentru filmul de debut, i-a revenit lui Steve McQueen, pentru "Hunger".
Palmaresul final arată neaşteptat de bine, după o competiţie mult mai slabă decât cea de anul trecut şi după speculaţii intense despre imprevizibilitatea lui Sean Penn. Pe listă se regăsesc aproape toate filmele primite entuziast în festival, cu excepţia documentarului animat „Waltz with Bashir” de Ari Folman, despre masacrul din Beirut. Alături de Sean Penn, au jurizat actriţele Alexandra Maria Lara, Natalie Portman, Jeanne Balibar şi regizorii Alfonso Cuaron, Sergio Castellito, Rachid Bouchareb, Apichatpong Weerasethakul.
Cannes-ul şi-a anunţat câştigătorii în cadrul unei gale somptuoase, „bruiată” doar de vântul puternic de pe Croazetă. În uralele ultimilor festivalieri rămaşi pe Coasta de Azur, au urcat pe covorul roşu Roman Polanski, Robert De Niro, Mila Jovovich, Catherine Deneuve, Jean Reno, Faye Dunaway.
Gala s-a încheiat, într-o notă autoironică, cu proiecţia filmului „What Just Happened” de Barry Lavinson, o comedie despre industria filmului, inclusiv despre Cannes, în care apare şi De Niro.
PALMARES
Trofeul de la Cannes rămâne acasă
Palme d’Or – „Entre les murs”, în regia lui Laurent Cantet Marele Premiu – „Gomorra”, în regia lui Matteo Garrone Premiul pentru regie – „Three monkeys” de Nuri Blige Ceylan Premiul pentru interpretare masculină - Benicio del Toro din „Che” de Steven Soderbergh Premiul pentru interpretare feminină - Sandra Corveloni din „Lihna de Passe” al lui Walter Salles Premiul pentru scenariu - „Le Silence de Lorna”, Jean-Pierre şi Luc Dardenne Premiul special al juriului - „Il Divo” de Pablo Sorrentino Premiul celei de-a 61-a ediţii – Catherine Deneuve şi Clint Eastwood Camera d’Or, pentru filmul de debut – „Hunger”, în regia lui Steve McQueen Palme d’Or pentru scurtmetraj – „Megatron” de Marian Crişan Marele Premiu Un Certain Regard – „Tulpan” de Sergei Dvortsevoy Premiul Cinefondation - „Hymne” de Elad Keidan, Israel Premiul FIPRESCI – „Delta”, regizat de Kornel Mundruczo