Evenimentul Zilei > International > FRANCE 24: Duș rece pentru extrema dreapta la alegerile regionale în Italia
FRANCE 24: Duș rece pentru extrema dreapta la alegerile regionale în Italia

FRANCE 24: Duș rece pentru extrema dreapta la alegerile regionale în Italia

Coaliția de centru-stânga la putere în Italia pare de acum sigură să păstreze cele trei regiuni, Toscana, Puglia și Campania, potrivit rezultatelor parțiale ale alegerilor regionale.

O decepție pentru Liga, de extremă dreapta, și pentru liderul său, Matteo  Salvini, care câștigă totuși regiunea Marche.

Un duș rece pentru Liga de extremă dreapta a lui Matteo Salvini după alegerile regionale din Italia. Pe măsură ce se numără voturile din acest scrutin care a durat două zile, duminică și luni, Partidul Democrat (centru-stânga), care guvernează în coaliție cu Mișcarea 5 Stele de ceva mai mult de un an, păreau sigure să păstreze trei regiuni: Puglia, Campania și mai ales Toscana, bastion al stângii și regiune cheie pe care o dorește extrema dreaptă.

Candidatul stângii în această regiune din centru-vestul Italiei, Eugenio Giani, este creditat cu circa 47% din voturi, față de circa 40% pentru Susanna Ceccardi, candidata Ligii lui Matteo Salvini, potrivit proiecțiilor publicate de televiziunile italiene.

Cu puțin înainte de ora 19 GMT, rezultatele din jumătate din birourile de vot toscane confirmau diferența.

„Este o victorie extraordinară”, a declarat Eugenio Giani în fața comitetului său electoral reunit la Florența, capitala Toscanei. Adversarul său, eurodeputata de 33 de ani Susanna Ceccardi, și-a recunoscut înfrângerea și i-a trimis un SMS lui Eugenio Giani, cerându-i „să guverneze bine pentru cetățenii Toscanei”, potrivit media. „L-am oprit pe Salvini”, s-a felicitat secretarul general al Partidului Democrat local, Simona Bonafè.

Toscana, a recunoscut Matteo Salvini, „a fost o bătălie foarte dură”. „Știam că va fi foarte dificil” să batem stânga care își apără fieful de o jumătate de secol, a dat el asigurări în cursul serii într-o conferință de presă la Milano, într-un decor de campanie electorală având drept slogan pe fond albastru „Italienii mai întâi”.

Dreapta câștigă regiunea Marche de la stânga și păstrează Liguria și Veneto. La începutul lunii, Matteo Salvini își fixă drept obiectiv să câștige toate regiunile.

Ministrul culturii, Dario Franceschini, membru important al Partidului Democrat (PD), a estimat că acest rezultat al alegerilor regionale întărește formațiunea sa, precum și pe liderul său, Nicola Zingaretti. „Acum că el și PD sunt mai puternici, guvernul poate merge înainte”, a scris el pe Twitter.

Liga rămâne partidul politic cel mai popular din Italia, dar cota sa scade regulat de un an în sondajele de opinie, ca și cea a lui Salvini.

Atenția în aceste alegeri a fost deosebit de mult orientată spre Toscana, unde Liga a făcut campanie fără întrerupere, la fel ca în ianuarie, când a încercat, zadarnic, să câștige Emilia-Romagna.

Potrivit unei numărători parțiale, PD are un avans de 6,4 puncte procentuale față de Liga.

Spre o reducere a numărului de parlamentari

Paralel cu alegerile regionale, italienii au votat în mare măsură prin referendum pentru o reducere a numărului de parlamentari, de la 945 în prezent în ambele camere la 600.

Circa 70% din alegători au aprobat această reformă preconizată de Mișcarea 5 Stele (M5S), lucru care îl bucură pe Luigi Di Maio, unul din șefii M5S, care a salutat “un rezultat istoric”.

Alt subiect de îngrijorare pentru Matteo Salvini, președintele Veneto, Luca Zaia, considerat un potențial rival la preluarea conducerii Ligii, a fost reales în fruntea regiunii sale, cu 75% din voturi.

A șaptea regiune pusă în joc la aceste alegeri regionale, Val d’Aosta, are propriul sistem partizan, diferit de restul Italiei. O listă favorabilă Ligii este totuși în fruntea rezultatelor parțiale.

Sursa

Traducere: Gabriela Sîrbu, RADOR

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: