FRAGMENTE DE JURNAL: Tinereţea verzuie a lui Anania

FRAGMENTE DE JURNAL: Tinereţea verzuie a lui Anania

EVZ deschide astăzi, în exclusivitate, seria fragmentelor din memoriile lui Valeriu Anania - scriitor şi faţă bisericească, cu relatarea şocantă a apropierii sale, la vârsta de 15 ani, de Frăţiile de Cruce legionare. Cartea va apărea în câteva zile la Editura Polirom, într-un tom masiv, de nu mai puţin de 696 de pagini.

Prima parte a memoriilor (până în 1965, anul plecării în SUA) este scrisă de Anania în 1974, la Detroit, iar partea a doua este scrisă între 2004 şi 2008. În vârstă de 87 de ani, Valeriu Anania este în prezent mitropolit al Clujului, sub numele de IPS Bartolomeu Anania. El este şi un cunoscut scriitor.

„Aveam numai cincisprezece ani când am fost recrutat în «mănunchiul de prieteni» al Frăţiei de Cruce din Seminarul Central, de către un elev mai în vârstă decât mine, care-mi vorbise îndelung şi cu tact despre soarta nenorocită a ţării, roasă până’n măduvă de stricăciunea partidelor politice, despre apariţia Căpitanului inspirat de Arhanghelul Mihail, despre lupta lui cea sfântă pentru mântuirea neamului de sub ghearele jidanilor şi jidoviţilor, despre trebuinţa imperioasă a unei regenerări morale prin cultivarea credinţei în Dumnezeu, a cinstei, onoarei, eroismului continuu şi spiritului de sacrificiu, despre elita legionară, selecţionată din tot ce are neamul mai bun, despre rolul mesianic al românismului printre seminţiile pământului.

Convorbirile se petreceau aproape zilnic, în curte sau pe lungul coridor al internatului, şi cu cât deveneau mai specifice, cu atât mi se cerea mai multă discreţie. Mai mult, am aflat că era vorba de o organizaţie secretă, conspirativă, cu oarecare vechime în interiorul şcolii, în care nu sunt chemaţi şi primiţi decât cei destinaţi să devină legionarii de mâine ai Căpitanului.“

Ne puteți urmări și pe Google News