Evenimentul Zilei > International > Fotografii ilustrând exerciții militare ale SUA și NATO de „pregătire de luptă” în Europa 
Fotografii ilustrând exerciții militare ale SUA și NATO de „pregătire de luptă” în Europa 

Fotografii ilustrând exerciții militare ale SUA și NATO de „pregătire de luptă” în Europa 

NATO a ilustrat o serie de exerciții în Europa, despre care spune că arată puterea militară și unitatea alianței, pe fondul îngrijorărilor că Rusia ar putea extinde invazia din Ucraina dincolo de granițele acesteia.

Într-o serie de postări pe Tweeter, misiunea SUA la NATO a distribuit imagini și videoclipuri cu exerciții recente din Polonia, Marea Mediterană și Marea Adriatică, în timp ce Moscova continuă să prezinte invadarea Ucrainei ca pe o bătălie mai largă cu alianța, scrie Brendan Cole în Newsweek.

„Uitați-vă la acest exercițiu de luptă cu trupe, care a avut loc la Drawsko Pomorskie, Polonia, unde trupele americane desfășurate la distanță, în Europa, se antrenează cu aliații și partenerii noștri”, spune mesajul de pe Twitter, alături de patru imagini cu echipamentele militare testate.

O altă postare a descris modul în care navele forței de reacție, Grupul Maritim 2 al NATO, au terminat exercițiile în Marea Adriatică și Marea Mediterană și modul în care membrii alianței „lucrează în fiecare zi pentru a asigura capacități maritime puternice, pentru a descuraja agresiunea”, precum și pentru „păstrarea siguranței și securității mării.” Un alt mesaj este însoțit de o imagine cu un elicopter UH-60 Black Hawk al Armatei SUA.

„Lucrând alături de aliații noștri @NATO și cei mai apropiați parteneri, trupele americane execută exerciții de antrenament comune și multinaționale, pentru a crește pregătirea pentru luptă. #WeAreNATO.”

Misiunea a postat, de asemenea, pe Twitter, un videoclip despre care spune că arăta Navy SEAL exersând cu forțele speciale croate în Marea Adriatică. „În cazul unei crize, cele mai multe forțe de elită ale NATO pot îndeplini împreună sarcini cu risc ridicat, fără probleme”.

Videoclipul prezintă trupele într-un exercițiu în care iau cu asalt o navă, apoi șeful Statului Major General al Forțelor Armate Croate, amiralul Robert Hranj, explică modul în care exercițiul reprezintă un răspuns la „evenimentele din jurul nostru din lume, în special din Ucraina.”

„Aceasta este o infimă contribuție la ideea și confirmarea unității politice și a pregătirii pentru cooperarea comună în apărarea aliaților și a partenerilor”, a spus el.

Televiziunea de stat rusă și Kremlinul au promovat ideea că invadarea pe scară largă a Ucrainei de către Vladimir Putin ar fi o confruntare între Moscova și NATO.

Alianța condusă de SUA a încercat să mențină echilibrul și să ofere Ucrainei, care nu este membră (a NATO), arme și expertiză, fără să se interpreteze că ar escalada conflictul.

În ciuda acestor eforturi, adjunctul șefului Administrației prezidențiale ruse, Serghei Kiriyenko, a declarat săptămâna trecută că „întregul bloc NATO duce un război împotriva Rusiei, pe teritoriul Ucrainei și prin intermediul ucrainenilor”.

În urma comentariilor oficialului de la Kremlin, misiunea SUA la NATO a declarat că va trimite 2.400 de soldați către membrii alianței România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia, pentru a-i „liniști pe aliații noștri și a-i descuraja pe adversarii noștri”.

Newsweek a contactat NATO și Ministerul rus al Apărării pentru comentarii. (Traducere: RADOR)