În momentul în care intri în Șoimoșu Mic simți cum trecerea timpului are o altă dimensiune. Lipsa semnalului la telefonul mobil, ulițele neasfaltate și localnicii care stau să împărtășească pe banca din fața porții gândurile de peste zi te duc într-un cadru idilic în care haosul din oraș nu își găsește locul.
Șoimoșu Mic este un sat cu aproximativ 230 de locuitori, majoritar secui, vorbitori de limbă maghiară, care face parte din comuna Săcel. După 1990, populația a rămas constantă, ba chiar mai multe familii de tineri s-au retras în satul natal după experiențe în orașele din zonă. În acest loc idilic trăiesc într-o bună comuniune, secui-maghiari (aproximativ 60%), români (aproximativ 20%) și romi (aproximativ 20%). Culturile lor se întrepătrund direct, formând un mix de tradiții și obiceiuri care oferă o imagine de ansamblu spectaculoasă pentru cei din exterior: de la stilul de construcție al caselor, al gardurilor și până la îmbrăcăminte și sărbători. Aici se găsesc patru biserici din culte diferite: ortodoxă, unitariană, reformată și greco-catolică.
Principala preocupare a locuitorilor o reprezintă creșterea animalelor și cultivarea legumelor și a cerealelor, iar atenția dedicată tradițiilor și obiceiurilor este o valoare transmisă din generație în generație. De altfel, în sat se amenajează și un muzeu al satului unde va exista și un război pentru textile, iar vizitatorii vor putea descoperi tainele țesătoriei.
Revenind la Șoimoșu Mic, un sat cu case construite în stil săsesc, în mare parte în perioada 1960-1970, deoarece majoritatea locuitorilor de aici munceau în construcții în zona Sibiului, astfel au preluat stilul caselor construite 100% din cărămidă și a gardurilor mari din lemn, închise privirilor curioase din exterior, avem surpriza să găsim o fermă, Solyom Major, care este și centru de echitație, precum și Punct Gastronomic Local.
Mâncare tradițional secuiască din produse autohtone
Odată ce intri în curtea mare, ești întâmpinat de doamna Klara, proprietara fermei, o femeie cu o energie debordantă și înzestrată cu o carismă care nu se diluează indiferent că îți vorbește în română, maghiară sau germană. De doamna Klara nu ai cum să scapi până nu guști din platourile cu produse realizate integral din resursele care se găsesc în ferma dânsei sau la alți localnici din sat, bineînțeles nu înainte de a bea o ceșcuță de palincă, care să îți alimenteze pofta de mâncare, în caz că creierul tău nu a fost suficient de abil cât să reacționeze la spectacolul vizual de pe platouri. Tot aici se pot găsi și produse din levănțică, dar și alte plante cu caracteristici terapeutice, precum siropuri, săpunuri sau odorizante de la Dianna Manufaktura.
Pe terenul generos de la Solyom Major există un teren de echitație, loc în care se desfășoară anual două mari concursuri regionale de sărituri peste obstacole, la diferite dimensiuni, în care peste 100 de copii și adolescenți se pregătesc pentru competițiile organizate de Federația Ecvestră Român. Pe lângă terenul principal, aici găsim un grajd curat și foarte bine îngrijit care adăpostește cei 12 cai, cu care sute de copii pătrund anual în tainele acestui sport, precum și un teren de antrenament de vară, cu nisip, dar și un manej închis pentru perioadele în care iarna își face simțită prezența și Șoimoșu Mic încă este un loc în care aceasta nu lipsește. În momentul de față un număr de 25 de copii iau lecții regulate de echitație la Solyom Major.
Citește continuarea pe Infofinanciar.ro