Fotbalul românesc, înfăşurat în pixeli

VIRTUAL. Un grup de tineri români a introdus Liga I în meniul jocului FIFA 2008, cel mai popular simulator de fotbal pe calculator.

Cu mult timp în urmă, copiii jucau fotbal pe carton şi-şi botezau nasturii cu nume de jucători. Timpul a schimbat radical lucrurile, iar în prezent idolii de pe stadioane invadează monitoarele calculatoarelor.

Fotbaliştii sunt desenaţi până la cele mai mici detalii de câţiva tineri români care s-au grupat sub numele „Fifa România“ şi care nici măcar nu locuiesc în acelaşi oraş. „Suntem răspândiţi prin Iaşi, Bucureşti, Arad şi Vaslui, dar asta nu reprezintă un inconvenient, deoarece comunicăm on-line“, spune Daniel Dumbravă, unul dintre coordonatorii proiectului.

La finalul anului 2007, ei au scos pe piaţă un pachet care aduce Liga I în meniul celebrului joc FIFA 2008. Produsul poate fi downloadat în mod gratuit şi adăugat la jocul original. Două ore pentru un fotbalist Membrii echipei „Fifa România“ sunt pasionaţi de editare on-line şi au desenat pur şi simplu cu mouse-ul echipamente de joc, stadioane, şi figurile fotbaliştilor din campionatul intern. „La desenarea feţelor este treaba cea mai migăloasă, iar eu m-am specializat pe aşa ceva“, spune Cristi Melinte (17 ani), care lucrează cam două-trei ore pentru a finisa figura unui fotbalist. „Următorul pas este să realizăm şi un comentariu în limba română. Ne trebuie, în primul rând, un studio profesional şi o voce bună, eventual a unui comentator de meserie ca Emil Grădinescu sau Felix Drăghici. E destul de complicat şi necesită mult timp, fiindcă sunt câteva mii de fraze care trebuie traduse în română. Ar fi însă ceva spectaculos, şi în viitor vom încerca să facem şi asta“, spune Daniel Dumbravă.

Băieţii de la „Fifa România“ vor mai insera în versiunile viitoare ale pachetului „Liga I“ şi cântecele galeriilor: „Ficare galerie are măcar un cântec specific şi vrem ca în timpul meciurilor să se audă «augh, augh, augh» pe Dinamo, «Suntem peste tot acasă» în Giuleşti sau «Scooter» pe Ghencea“, zice Cristi Melinte. Soundtrack românesc Primul pachet „Fifa România“ a apărut în 2001, într-o variantă destul de modestă din punct de vedere tehnic. Anul acesta, pachetul este unul complet, care, cu mici excepţii, mulţumeşte pe toată lumea. El conţine 22 de echipe româneşti (18 din Liga I şi 4 din Liga II), 22 de stadioane şi 56 de figuri de fotbalişti. Pe lângă numele arhicunoscute, precum Bogdan Lobonţ, Nicolae Dică sau Mirel Rădoi, au privilegiul de a se admira în jocul FIFA 2008 şi mai puţin cunoscuţii Romulus Miclea (Poli Iaşi), Dejan Rusmir (Ceahlăul) sau Robert Săceanu (Universitatea Craiova).

Noutatea acestui an o reprezintă coloana sonoră a jocului, care e formată din cântece interpretate de formaţii underground româneşti, ca Veritasaga, E.M.I.L., Coma sau Habar. „Asta dă o amprentă românească şi mai pronunţată şi ne-am bucurat că cei de la formaţiile respective s-au oferit să ne dea piesele lor“, adaugă Cristi Melinte. PIAŢĂ NEINTERESANTĂ Pirateria, marele dezavantaj Daniel Dumbravă este student şi, în paralel, colaborează cu EA Sports, compania care produce jocul FIFA. „Sunt editorul bazei de date pentru România. Din păcate, din 2002, noi nu mai suntem prezenţi în joc decât cu echipa naţională, echipele de club fiind eliminate. În general, compania Electronic Arts nu acordă prea multă atenţie României şi, în varianta originală a jocului, nici echipa naţională nu are detaliile foarte bine conturate“, spune Daniel. Motivul pentru care EA Sports nu investeşte în România este pirateria şi, implicit, numărul foarte mic de copii originale vândute în ţara noastră.