Oamenii de știință au descoperit la un grup de foști jucători de fotbal leziuni cerebrale care ar putea cauza demență, alimentând îngrijorările privind pericolul loviturilor frecvente cu capul asupra mingei sau ca urmare a ciocnirilor cu ceilalți jucători pe terenul de fotbal.
Oamenii de știință au descoperit la un grup de foști jucători de fotbal leziuni cerebrale care ar putea cauza demență, alimentând îngrijorările privind pericolul loviturilor frecvente cu capul asupra mingei sau ca urmare a ciocnirilor cu ceilalți jucători pe terenul de fotbal.
Studiul este primul de acest gen, care include date despre șase bărbați care au murit de demență și care au avut cariere lungi ca jucători de fotbal. Toți aceștia au avut abilități în ce privește jocul aerian cu capul.
Cercetarea sugerează că unii jucători profesioniști de fotbal riscă pe termen lung să sufere de probleme mentale similare celor cu care se confruntă boxerii sau jucătorii de fotbal american.
Însă experții susțin că este nevoie de aprofundarea cercetărilor pentru a dovedi că există o legătură certă între lovirea mingii cu capul și dezvoltarea unei forme de demență, însă aceștia susțin că riscul este cel mai probabil minim pentru jucătorii ocazionali de fotbal.
''Noi am demonstrat că același tip de patologie care apare la foștii boxeri poate apărea la unii foști fotbaliști care au demență, însă aș sublinia că acesta este un număr foarte mic de jucători'', a spus cercetătorul coordonator al studiului Huw Morris de la Institutul de Neurologie al University College of London, conform Agepres.
''Media carierei acestor jucători de fotbal a fost de 26 de ani, ceea ce înseamnă mii de ore de meciuri de fotbal, mii de ore de antrenament și mii de ore în care au lovit mingea cu capul. ... Cred că riscul este extrem de scăzut pentru cei care joacă fotbal ca modalitate de petrecere a timpului liber'', a mai spus Huw Morris.
Fotbalul este cel mai popular sport din lume și oamenii de știință consideră că pericolul rănilor la nivelul capului ar trebui evaluat în raport cu beneficiile cunoscute ale jocului în ce privește îmbunătățirea sănătății cardiovasculare, care de fapt reduce probabilitatea dezvoltării demenței.
Oamenii de știință au descoperit dovezi ale encefalopatiei cronice traumatice (CTE), o potențială cauză a demenței, la patru din cele șase cranii analizate. Toți cei șase aveau elemente care indicau maladia Alzheimer. CTE este întâlnită la foști boxeri și este legată de deficiențe la nivelul memoriei, deficiențe locomotorii sau comportamentale. CTE nu poate fi diagnosticată decât postmortem, iar până în prezent a fost identificată la doar câțiva fotbaliști profesioniști. Printre aceștia numărându-se fostul căpitan al Braziliei Hilderaldo Bellini și fostul atacant al lui West Bromwich Albion Jeff Astle.
Spre deosebire de box sau fotbalul american, loviturile la cap în fotbalul european au în general un impact mai redus și este mai puțin probabil ca jucătorii să sufere comoții cerebrale. Însă experții apreciază că există totuși riscul leziunilor cumulative de la lovituri care sunt sub pragul de producere a unei comoții.
Studiul, care a fost publicat miercuri în jurnalul de specialitate Acta Neuropathologica, a analizat 14 fotbaliști, retrași din activitate, care aveau demență și a inclus posibilitatea desfășurării de examinări postmortem pentru șase dintre acești fotbaliști.
Asociația britanică de fotbal a indicat că este nevoie de aprofundarea cercetărilor pentru a stabili dacă maladia cerebrală degenerativă este des întâlnită la fotbaliști, adăugând că intenționează să finanțeze cercetări în colaborare cu Asociația fotbaliștilor profesioniști.