Fotbalul, pasiunea bogaţilor din Top 300

Fotbalul, pasiunea bogaţilor din Top 300

Pompează bani în fotbal, deşi rezultatele nu sunt fabuloase. Cei mai avuţi patroni de echipe cumulează peste 2,4 miliarde de euro.

Cel mai bogat om din sportul românesc este patronul formaţiei Astra Ploieşti, Ioan Niculae, creditat de Top 300 Capital cu o avere de 1,6 miliarde de euro. Printre investiţiile pe care le-a realizat în ultima perioadă se numără stadionul modernizat echipei pe care o patronează, precum şi un nou stadion ultramodern la Giurgiu, de 12.000 de locuri pe scaune. Cândva cel mai bogat român, patronul echipei Steaua, Gigi Becali, are o avere de 250-300 de milioane de euro. Evoluţia averii şi a proprietăţilor sale îl recomandă mai degrabă drept mogul imobiliar. Cele câteva companii pe care le deţine nu reuşesc să meargă prea bine şi se îndreaptă către faliment, însă averea europarlamentarului rămâne puternic ancorată în terenurile pe care le deţine. Averi în scădere Gigi Becali este urmat în clasament de rivalul său, George Copos, patronul Rapidului, care şi-a păstrat averea la 180-200 milioane de euro în ultimul an.

Cu o avere estimată la 110-115 milioane de euro, Adrian Porumboiu nu are motive de bucurie. Cel puţin, nu în aceste zile. Echipa pe care o patronează, FC Vaslui, a pierdut joi seară în Europa League.

Cu o notorietate oferită de fotbal, Nicolae Badea (60-80 milioane euro), preşedintele Consiliului Director de la FC Dinamo, a fost chibzuit în cheltuieli, dar nici nu se poate mândri cu mari lovituri pe piaţa afacerilor. N-a aruncat cu bani în stânga şi-n dreapta, deşi la începutul lunii iunie a avut botezul celui de-al treilea copil.

Ne puteți urmări și pe Google News

La polul opus a fost Cristi Borcea, a cărui avere s-a diminuat în ultimul an până la 50-52 milioane euro. Borcea a fost personajul monden al verii, cu nunta care a eclipsat orice altă mişcare în România.

În 2010, veşti bune nu prea au fost nici pentru omul de afaceri Ioan Neculaie (50- 70 milioane de euro avere), poate doar cu excepţia faptului că FC Braşov, echipa de fotbal pe care o patronează, a reuşit un traseu decent în campionatul naţional. În 2010 şi 2011, Ioan Neculaie a făcut, probabil, mai multe vizite la tribunal decât în toată viaţa sa.

În 2011, Arpad Paszkany (48-50 milioane euro), aflat în lumina reflectoarelor în bună măsură datorită fotbalului, din postura de patron la CFR Cluj, a trecut printr-un proces de divorţ. Foştii soţi nu şi-au spălat rufele în public şi nu au apelat la partaj, urmând să-şi împartă bunurile de comun acord. Potrivit ultimei ediţii a topului Capital, Arpad Paszkany are o avere de 48-50 milioane de euro.

  1. Ioan Niculae, portret de miliardar "într-o ţară tâmpită"
  2. Adrian Porumboiu: miliardarul rapiţei în judeţul sărăciei

  • Cea de-a zecea ediţie a Top 300 cei mai bogaţi români, realizat de revista Capital, va putea fi găsită la toate chioşcurile începând cu data de 24 octombrie. În catalogul Top 300 veţi putea regăsi informaţii interesante despre femeile de afaceri şi despre familiile lor, precum şi despre cei mai importanţi antreprenori din România.

Citiţi şi:

  • TOP 300 CAPITAL: Cine sunt femeile bogate ale României
  • Top 300 Capital: Milionarii îmbogăţiţi din agricultură
  • Top 300 Capital: Cine a făcut averi din IT şi comunicaţii
  • Capital Top 300: Cei mai bogaţi politicieni din România