Fotbalul mic din Germania, prea mare pentru România

Fotbalul mic din Germania, prea mare pentru România

EVZ a găsit la o echipă germană din Liga a opta condiţii mai bune decât cele din Liga a doua în ţara noastră!.

„Nea Vasile, scoate dracului oile alea de pe teren, că peste o oră avem meci! Şi spune-i lu’ Marin a lu’ Turbatu’ să-şi ia un halat alb pe el şi să vină-ncoa’, că n-avem doctor. Cum, nare halat? Să meargă la lăptărie, să ia unul! Auzi, bă, arbitreeee! Ai venit? Vezi că dacă luăm bătaie azi, nu mai pleci viu d’aci!“. Improvizaţii la tot pasul, arbitri bătuţi, adversari fugăriţi prin lanul de porumb, sărăcie lucie şi islazuri comunale denumite pompos terenuri de joc. Acestea sunt ingredientele fotbalului ligilor inferioare în România. Între primele două divizii autohtone şi celelalte eşaloane, trei la număr, s-a căscat un hău imens.

EVZ vă prezintă şi o oglindă: cum se desfăşoară ostilităţile în catacombele fotbalului din Germania, unul dintre cele mai dezvoltate din lume. O primă „haltă“ am făcut-o la Obersprockhövel, un orăşel cu doar 25.000 de locuitori, aflat la 30 de kilometri de Dortmund, în landul Nordrhein- Westfalen, pentru a vedea cum stau lucrurile la o echipă din Liga a opta.

Club înfiinţat în 1863

Ne puteți urmări și pe Google News

Mark Bardohl este căpitanul şi antrenorul secund al echipei TSV Fichte Hagen, clasată pe locul 12 în Liga a opta. În vârstă de 33 de ani, Mark este căsătorit, tată a doi copii, şi lucrează la Wuppertal, ca angajat al uneia dintre cele mai mari companii de asigurări din Germania, „Barmer“. De trei ori pe săptămână merge la antrenamente, iar duminica - la meciurile echipei sale.

La TSV evoluează şi Lars, fratele mai mic al lui Mark. Lars este o mică vedetă. Ca junior, a jucat alături de campionul european Lars Ricken, cu care a rămas prieten. Mai multe accidentări l-au obligat însă pe mezinul familiei Bardohl să renunţe la fotbalul de performanţă. Înfiinţată în 1863, gruparea TSV Fichte Hagen este una dintre cele mai vechi din Germania.

Bere şi cârnaţi Thüringer

„Mâine avem meci în deplasare, la SC Obersprockhövel. Vă invit acolo, să vedeţi ce condiţii are o echipă din Liga a opta din Germania, mai modestă decât a noastră“, ne îmbie Mark. Dacă oraşul Hagen se laudă cu peste 30 de echipe de fotbal, la Obersprockhövel nu sunt „decât“ zece formaţii. Cea mai bine cotată e TSG Sprockhövel, din Liga a cincea. Noi mergem însă la un „derby“ din Liga a opta.

La arena din Obersprockhövel, crainicul le dă bineţe tuturor. Vorbeşte la un microfon fără fir şi se plimbă printre scaunele de la „oficială“, mai degrabă o scenă pe care stau autorităţile locale şi sponsorii echipei. În aer se simte un ademenitor miros de grătar. La unul dintre chioşcuri se prăjesc celebrii cârnaţi Thüringer şi se vinde nelipsita bere germană.

Condiţii ca în Liga I

Baza sportivă a echipei SC Obersprockhövel e una la care în România nu pot visa nici măcar cluburile din Liga a II-a. Cu vestiare şi bănci de rezerve moderne, toalete curate, locuri de parcare şi acces pentru persoanele cu dizabilităţi. Gazonul, artificial, pare o imensă masă de biliard. Apar jucătorii din Hagen, îmbră caţi în echipament marca „Adidas“.

La fel şi adversarii lor, toţi decupaţi parcă din reviste! Iar la Obersprockhövel, surprinză tor, se joacă fotbal, chiar dacă de amatori. Jucătorii îşi respectă sarcinile de joc, au condiţie fizică foarte bună şi manevrează balonul mai bine ca mulţi dintre profesioniştii mioritici. Gândul îţi zboară brusc la fotbalul de acasă, la haosul care domneşte în ligile inferioare, unde arbitrii şi observatorii au drept de viaţă şi de moarte asupra tuturor, iar fotbaliştii vin cu echipamentul de acasă.

RESPECT

În slujba suporterilor

Un amator poate câştiga în Liga a opta din Germania şi 500 de euro pe lună, dacă echipa are rezultate. „Dacă ne place un jucător, încercăm să-i găsim un serviciu bun şi să îl transferăm“, ne spune Mark Bardohl. La meciuri vin în medie 200 de spectatori, cei mai mulţi - rude şi prieteni ai fotbaliştilor. Se simt ca acasă, pentru că sunt totodată membri cu acte în regulă. Fiecare adult cotizează 81 de euro pe an sau 6,75 lunar, copiii peste 14 ani, studenţii sau pensionarii - 54 de euro, iar copiii sub 14 ani, doar 30 de euro. În schimb, baza echipei favorite le stă la dispoziţie. Atât TSV Fichte Hagen, cât şi SC Obersprockhövel au site-uri proprii pe Internet, unde fanii pot afla în timp util inclusiv data şi ora când cluburile organizează mese festive pentru ei!