Fotbalistul român care a scris istorie la Steaua este de negăsit. Nimeni nu știe dacă mai trăiește. Video

Sursa foto. BDFutbol

A fost unul dintre fotbaliștii importanți ai echipei Steaua București, din anii ’70, pentru care a marcat 77 de goluri în 166 de meciuri. Viorel Năstase a fugit în Occident în anul 1979, cerând azil politic în Elveția. Până atunci, însă, ca fotbalist la Steaua a fost „nașul” celor de la FC Barcelona, marcând de patru ori, în poarta spaniolilor. Caracter dificil, pare că nu s-a adaptat nici în Occident, iar ultimele informații despre el datează de prin anii 1998. De atunci, cunoscuții săi nu mai știu nimic, nici măcar dacă mai trăiește.

Viorel Năstase a fost unul dintre marii fotbaliști ai echipei Steaua București, din anii ’70. A fost selecționat de două ori și la Națională. Însă, cea mai mare performanță a sa rămân cele șase goluri marcate în poarta echipei FC Barcelona. A fugit în Occident, după un meci cu Elveția, în 1979, evoluând la trei echipe, TSV 1860 Munchen (Germania Federală), între 1980 și 1981, la FC Catanzaro (Italia), în perioada 1981 – 1983 și la Salzburg (Austria), în perioada 1984 - 1985.

În Germania, la Munchen a fost coechiper cu Rudi Voller, câștigătorul Cupei Mondiale din 1990, considerat unul dintre cei mai valoroși atacanți ai fotbalului internațional. La Munchen a marcat 15 goluri, însă a făcut o impresie proastă, din cauza vieții extrasportive. De altfel, problemele cu alcoolul și viața de noapte i-au influențat, negativ, cariera sportivă.

După încheierea carierei de profesionist, la cele trei cluburi enumerate, informațiile despre Viorel Năstase au devenit din ce în ce mai rare. Ultimul care pare să fi vorbit cu el, a fost antrenorul Florin Marin, prin 1998.

Lipsa informațiilor concrete au lăsat locul speculațiilor și legendelor. Despre Viorel Năstase s-a spus că ar fi fost patron de bordel, că ar fi avut probleme cu legea, că ar fi fost victima abuzului de alcool și a vieții dezordonate etc. Cert este că foștii săi coechiperi, recunoșteau că, pe cât de mare era ca fotbalist, pe atât multe probleme de comportament avea.

Stelistul care a marcat de patru ori contra Barcelonei

Viorel Năstase a jucat pentru Steaua București în perioada 1971 – 1979 și a înscris 77 de goluri în 166 de partide de fotbal disputate în Divizia A. Chiar din primul sezon în care a debutat în Ghencea, Viorel Năstase și-a demonstrate valoarea într-un meci internațional. În sezonul 1971 – 1972 din Cupa Cupelor, în turul al 2-lea, Steaua a întâlnit-o pe FC Barcelona, antrenată de olandezul Rinus Michels. Steliștii au câștigat ambele partide, cu 1-0 în deplasare și 2-1 pe teren propriu. Toatel golurile, pentru Steaua, au fost înscrise de Viorel Năstase.

Ulterior, acesta avea să mai marcheze o dată în poarta catalanilor. Se întâmpla în sezonul 1977-1978, când Steaua a întâlnit-o, din nou, pe FC Barcelona în primul tur al Cupei UEFA. Barcelona a câștigat, ambele jocuri, cu 5 -1 acasă și cu 3 – 1 la București. Și de această dată, Năstase a reușit un gol, în Spania.

Ulterior, în sezonul 1979 – 1980, avea să dezerteze din Lagărul Comunist și să aleagă Lumea Liberă.  S-a întâmplat în Eleveția, unde Steaua a jucat în primul tur al Cupei Cupelor în deplasare, cu Young Boys Berna (2-2). La finalul jocului, Viorel Năstase a cerut azil politic în Elveția. Nu a rămas în „Țara Cantoanelor” ci a plecat în Germania de Vest. A fost cooptat în echipa lui Munchen 1860, pentru care a jucat un sezon, în ediția 1980 – 1981. A fost coechipier cu Rudi Voller, viitorul campion mondial, cu Germania, din 1990.

Pentru Munchen a marcat de 14 ori, însă conducerea clubului nu l-a mai dorit, în sezonul următor. Excesele din viața extrasportivă și băutura și-au pus amprenta asupra carierei sale.

Sursa foto: ilnoblecalcio.it

Transferat în Serie A pentru 400 de milioane de lire italiene

Din Germania, Viorel Năstase a ajuns la o echipă din Italia, Catanzaro pentru care a jucat până în 1984. Viața extrasportivă și-a spus și aici cuvântul. Românul nu a dat randamentul care se aștepta de la el, marcând doar 3 goluri, în 31 de partide. Catanzaro, care tocmai se despărțise de vedeta sa, Massimo Palanca, vândut la Napoli, a plătit 400 de milioane de lire italiene pentru român.

Mulți ani mai tâziu, în 2007, un jurnalist italian își amintea de fotbalistul român, într-un articol din „Gazzetta dello Sport”.

„Atacantul român s-a prezentat în fața suporterilor lui Catanzaro promițând «goluri și spectacol». Lucrurile au mers altfel. Năstase nu a reușit decât trei goluri, dar la spectacol și-a ținut promisiunea. Cu o singură precizare. A atras aplauzele cu ceea ce a făcut în afara terenului. Exemplele s-au terminat, însă în 1984. De atunci, nu s-a mai auzit nimic de Năstase”, scria jurnalistul Ceniti Francesco.

A început ca talent și a încheiat ca speranță

Președintele clubului, Adriano Merlo, care se confrunta cu furia suporterilor, a crezut că face o afacere bună, crezând că românul era un atacant de top. Doar că problemele din viața personală și-au spus din nou cuvântul.

„A venit recomandat de golurile marcate pentru Steaua și Munchen 1860, dar în Italia a fost mai mereu accidentat și atras de viața de noapte. A înscris doar două goluri între 1981 și 1984”, spuneau jurnaliștii italieni.

De altfel, președintele lui Munchen îi avertizase pe italieni cu privire la caracterul dificil al lui Viorel Năstase. În replică, Viorel Năstase a declarat că este vorba despre bârfe.

„Acestui animal de Kappelmann îi voi răspunde în fiecare luni trimițând ziarul cu știrile despre golurile mele. Alo, bestie - voi scrie”, i-a transmis fotbalistul român fostului său șef, prin intermediul presei italiene.

Nu s-a întâmplat, dat fiind că Viorel Năstase a fost accidentat chiar în debutul sezonului, de un fundaș al lui Como. Italienii spuneau că accidentarea ar fi fost evitată, dacă românul ar fi jucat cu protecție pentru tibii. Nu a făcut-o, iar jambierele lăsate în jos a fost o invitație pentru Silvano Fontolan, de la Como. Năstase a fost înlocuit cu un tânăr fotbalist care, alungat de la Florența din cauza unei relații amoroase, care a devenit rapid idolul tribunelor. Tânărul a înscris o mulțime de goluri, în vreme ce Năstase se recupera, prin baruri și cluburi de noapte.

Scandalul în care și-a atras antrenorul

Rămas pe bancă, Viorel s-a orientat spre alcool, și-a abandonat familia de la București și a avut o mulțime de aventuri amoroase. Presa relata, periodic, despre scandalurile în care era implicat, iar într-unul din ele l-a atras și pe atrenorul echipei, Bruno Pace.

Tehnicianul a povestit că a început să-l urmărească pe român, după ce a aflat cum își petrecea nopțile, și a dat peste el într-un club. Antrenorul a povestit că l-a găsit pe român sub masă, dezbrăcat, iar acesta i-a oferit o băutură. Cert este că povestea a ajuns în presa locală, iar scandalul a fost gata.

„M-au avertizat că era beat la discotecă. M-am dus imediat să văd ce face și l-am găsit sub masă, dezbrăcat. Mi-a oferit o băutură. Au scris în ziar că și eu mă dusesem la băutură și a izbucnit un dezastru de nedescris”, a povestit antrenorul.

Ulterior, jucătorul avea să spună că frecventa cluburile și barurile doar pentru a vedea cum arată pe interior.

O carieră ratată în fotbalul profesionist

Chiar și așa, deși îi cunoștea viața extrasportivă, președintele clubului a continuat să-l crediteze pe român, crezând că-și va reveni. S-a dovedit că nu a avut dreptate. Viața de noapte l-a scos din formă, iar înlocuitorul său a preluat tricoul de titular, conform Il Nobile Calcio. Sezonul din 1983 s-a încheiat cu retrogradarea lui Catanzaro, iar după o period petrecută în Serie B, Viorel Năstase a decis să dezerteze de la echipă. Devense deja o mare problemă pentru conducerea clubului.

A fugit de la echipă în februarie 1984, iar după câteva ore în care a încercat să-l găsească, conducerea clubului a renunțat. În fond era un jucător inutil, iar dezertarea le-a adus economii italienilor. aceștia nu au mai trebuit să-i achite salariul conform unui contract care ar fi expirat, oricum, câteva luni mai târziu, în iunie.

Ca fotbalist profesionist, se mai știe că Viorel Năstase a evoluat pentru Red Bull Salzburg, între 1984 – 1985, după ce a părăsit Italia. Din Austria nu a mai venit nici o veste despre el.

Misterul din jurul lui Viorel Năstase

Dacă înainte de Revoluție, dictatura comunistă cenzura orice informație despre sportivii sau despre personalitățile fugite peste hotare, în cazul lui Viorel Năstase, lucrurile au rămas la fel și după 1989.

În lipsa unor informații oficiale, au apărut doar legende și speculații. Se spunea că acesta ar fi ajuns patronul unui bordel din Salzburg sau că ar fi avut probleme cu legea. S-a afirmat despre Viorel Năstase că s-ar fi întors la București și că ar fi fost arestat pentru înșelăciune în formă agravată, relatează presa italiană.

De altfel, faptul că ar fi avut probleme cu legea nu mira pe nimeni. Într-un interviu pentru „Evenimentul zilei”, în 2012, Carol Haidu, fost portar al Stelei, dezvăluia că Năstase avea mari probleme de comportament și obișnuia să fure de la coechipieri, la Steaua.

Conform unei alte informații neconfirmate, Viorel Năstase ar fi antrenat un club românesc de Liga a treia prin 2005.

Amintirile foștilor coechipieri

Foștii săi coechipieri și prieteni, din trecut, au mai relatat, pentru presa română, câte ceva despre el. Celebrul atacant al Stelei București Marcel Răducanu, el însuși fugit în Germania, în perioada comunistă, avea să-și amintească, despre Viorel Năstase, că l-a întâlnit la un meci de amatori, undeva prin 1991.

„Am auzit că s-ar fi întors în România. Mai multe nu știu. Eu nu l-am mai văzut din 1991. Atunci antrenam o echipă de turci de la Munchen, dintr-un campionat amator. El avea vreo 38-39 de ani atunci. Și am jucat cu o echipă la care era și Năstase. Dar n-am vorbit mult”, spunea Marcel Răducanu prin 2018.

Informații mai noi avea antrenor Florin Marin, de asemenea, apropiat al lui Viorel Năstase. Acesta spunea că l-ar fi întâlnit undeva prin 1998, ba chiar că ar fi vorbit și la telefon. În acea perioadă, stelistul care a marcat de patru ori contra Barcelonei spunea că lucrează pentru un impresar german.

„M-am întâlnit cu el prin 1998, când eram la FC Național. Am fost la un turneu de pregătire în Italia și a venit la un meci. Mi-a spus că lucra pentru firma de impresariat a lui Hrubesch (n.r. – Horst, fost internațional. Mai purtasem discuții cu el la telefon, dar de atunci nu am mai auzit nimic de el. L-am întrebat și pe Marcel Raducanu, dar nici el nu mai știe”, spunea Florin Marin pentru Antena 3.

Ultimele informații datează din 2012

Ultimele urme despre Viorel Năstase datează de prin 2012, când presa italiană relata că l-a reperat în Argentina. Acesta spunea că este antrenor și că a lăsat în urmă perioada agitată de la Catanzaro.

„Am uitat perioada Catanzaro. Mi-am regăsit demnitatea, acum antrenez niște băieți, sunt liniștit”.

A fost ultima declarație oficială atribuită lui Viorel Năstase, ultimele lui cuvinte și, totodată, ultima știre despre acesta. Apoi s-a lăsat tăcerea, iar el a intrat în uitare, cel puțin până acum.