Fotbalistul Eric Cantona vrea să candideze la alegerile prezidențiale din Franța

Fotbalistul Eric Cantona vrea să candideze la alegerile prezidențiale din Franța

Fostul căpitan al naționalei de fotbal a Franței vrea să candideze la alegerile prezidențiale, anunță ziarul ”Liberation”. Vedeta clublui Manchester United strânge deja semnăturile necesare pentru a se putea înscrie în cursa electorală.

Pentru a își depune oficial candidatura, Cantona are nevoie de sprijinul aleșilor locali, până la finele lui februarie. El a trimis deja o scrisoare deschisă primarilor francezi, solicitându-le sprijinul,  în care se autodefinește drept ”un cetățean dedicat ”, relatează ”The Guardian”. În scrisoarea adresată primarilor, fotabalistul spune că ”această dedicare mă obligă să iau cuvântul, astăzi mai mult decât de obicei, dar cu un anumit sens al responsabilității mele, într-un moment în care țara noastră se confruntă cu o alegere dificilă, ce va fi decisivă pentru viitorul ei”. Renumitul fotablist francez denunță, în textul adresat aleșilor, lipsa de oportunități pentru tineretul francez, precum și inechitățile sociale ”prea multe, prea violente și prea sistematice”. Primul tur al alegerilor prezidențiale din Franța va avea loc la finele lunii aprilie, iar turul decisiv, în care se vor confrunta primii doi clasați, se va ține la începutul lunii mai.  Deocamdată, sondajele îi dau drept favoriți pe actualul președinte, Nicolas Sarkozy, și pe candidatul socialiștilor, François Hollande. Chiar dacă va reuși să strângă cele 500 de semnături necesare, pentru Eric Cantona va fi destul de dificil să ajungă în turul doi, fără susținerea unui partid important. Protest față de bănci Anul trecut, Cantona s-a aflat zile în șir pe prima pagină a ziarelor franceze, după ce a lansat un protest la adresa băncilor. La finele lunii noiembrie, el le-a cerut tututor francezilor să își retragă banii din bănci, pentru a le falimenta. <iframe src="http://www.youtube.com/embed/IRcBTmRxceg" width="420" frameborder="0" height="315"></iframe> "Nu punem mâna pe arme pentru a omorî oameni și a declanșa o revoluție. E ușor să organizezi o revoluție în zilele noastre. În ce constă sistemul? Sistemul e construit pe puterea băncilor”, afirma atunci fotbalistul francez.

Considerat unul dintre cei mai mari jucători ai clubului Manchester United, unde a activat din 1992 până în 1997, câștigând de patru ori Campionatul Angliei, ”King” Eric s-a retras din fotbal în 1997.

Cantona își exersează în prezent calitățile de actor, făcând parte din distribuția celebrei piese de teatru ”Ubu înlănțuit”, de Alfred Jarry.

Ne puteți urmări și pe Google News