Majoritatea jucătorilor plecați din Liga I, la Anderlecht, Standard Liege sau FC Bruges, au eșuat lamentabil. Excepție face doar Răzvan Marin care a făcut saltul la Ajax Amsterdam.
După ce s-a speculat că este dorit de FC Sevilla, FC Barcelona, Arsenal, Bayern Munchen sau Spartak Moscova, Ianis Hagi a semnat cu Genk, campioana Belgiei.
Marcat de eșecul de la Fiorentina
Prilej pentru mulți iubitori ai fotbalului din România de-a critica alegerea mijlocașului de la FC Viitorul. Însă, realist privind situația, Hagi junior, sfătuit de tată său, a ales varianta sigură. O grupare foarte bine organizată, campioană în Belgia, o rampă de lansare în fotbalul mare.
Ianis are experiența Fiorentina, echipă din Serie A, la care n-a reușit să se impună. Plecat la 18 ani în Italia, dintrun campionat submediocru - Liga I - mijlocașul a avut un șoc atunci când s-a lovit de fotbalul superprofesionist. N-a făcut față, așa că a revenit la Viitorul. S-a rodat în ultimul an, a crescut tehnic și fizic și a impresionat la Campionatul European de Tineret. Însă, pentru un fotbalist din Liga I, integrarea la o grupare din Spania, Italia, Germania sau Anglia pare imposibilă în acest moment. Așa că Ianis, Gică Hagi și Gică Popescu au ajuns la concluzia că o Genk poate fi o excelentă etapă intermediară pentru Ianis, în drumul către fotbalul mare.
Rotariu a ajuns să joace în Kazahstan
Privind retrospectiv, în ultimii ani, se poate observa că nivelul fotbalului belgian a sufocat fotbaliștii români care, în Liga I, erau în top. Dorin Rotariu a plecat de la Dinamo și a semnat cu FC Bruges, în 2017. Atacantul se remarcase în România și părea să urce profesional. Nu s-a acomodat la noua echipă, a fost împrumutat la un club modest, Mouscron, apoi a ajuns în Belgia, la AZ Alkmaar. A bătut pasul pe loc în ultimul an și jumătate și în urmă cu șapte luni a fost vândut în Kazahstan, la FC Astana.
Stanciu, un coșmar pentru Anderlecht
George Țucudean, golgheter în Liga I, a avut și el o experiență în Belgia. În ediția 2013 - 2014 a îmbrăcat tricoul celor de la Standard Liege, dar nu s-a remarcat cu nimic. În acel sezon a fost împrumutat la Dinamo, apoi, în 2016, „roș-albii” l-au vândut la Charlton Athletic, în Anglia.
„O țeapă” de poveste pentru belgieni a fost Nicolae Stanciu.
Internaționalul român a fost cumpărat de Anderlecht Bruxelles în 2016, pentru 9,8 milioane de euro, de la FCSB. Mijlocașul a înotat în majoritatea meciurilor și a devenit indezirabil după două sezoane. A ajuns în Cehia, la Sparta Praga, apoi s-a transferat în Arabia Saudită, al Al Ahli. Nu și-a găsit locul în Golful Persic, nu și-a încasat salariul mai multe luni și a plecat de la echipă. A semnat în această vară cu Slavia Praga, rivala celor de la Sparta. Alexandru Chipciu este un alt caz de jucător care strălucește în Liga I, dar eșuează în Belgia. Mijlocașul a fost transferat de Anderlecht, de la FCSB, în tot în 2016, la fel ca și Stanciu. Nu s-a simțit în apele lui la Bruxelles și a fost împrumutat la Sparta Praga. Nu s-a remarcat nici în Cehia și s-a întors la Anderlecht, în această vară.
Marin a ajuns la o semifinalistă de Liga Campionilor
Există și exemplul unui fotbalist român care s-a integrat perfect în Belgia și a crescut în ultimii doi ani. Răzvan Marin, jucătorul Viitorului, a semnat cu Standard Liege, în 2017 și a devenit om de bază în linia mediană a „roș-albilor”. În primăvara acestui an a semnat cu Ajax Amsterdam, semifinalistă în Liga Campionilor în stagiunea precedentă. „Lăncierii” au plătit pentru mijlocașul român 12,5 milioane de euro. Duminică, Marin a debutat pentru noua sa echipă, într-un amical câștigat împotriva turcilor de la Istanbul Başakşehir (scor 2-1).