Maiestatea sa Juan Carlos a indicat familiei că trebuie să comunice faptul că a călătorit în Emiratele Arabe Unite pe data de 3 august și că acolo va rămâne momentan, a declarat pentru Associated Press un purtător de cuvânt al Casei Regale. Acesta a precizat că nu dorește să fie citat în relatările mass-media.

Într-o scrisoare publicată pe site-ul familiei monarhice spaniole, Juan Carlos i-a spus fiului său, Regele Felipe al VI-lea, că se muta în afara Spaniei, motivul fiiind „repercusiunile publice ale anumitor episoade din viața mea privată din trecut”.

În vârstă de 82 de ani, Juan Carlos este subiectul derulării unor investigații oficiale în Spania și Elveția, pe baza unor suspiciuni de posibile fraude financiare.

Autoritățile din Emiratele Arabe Unite, un stat-monarhie federală care cuprinde 7 emirate ale Peninsulei Arabice, nu au oferit un răspuns interpelărilor repetate cu privire la prezența fostului monarh în această regiune.

Juan Carlos a abdicat în 2014 în favoarea fiului său Felipe. În iunie, Curtea Supremă a Spaniei a deschis o anchetă privind implicarea lui Juan Carlos într-un contract de cale ferată de mare viteză în Arabia Saudită, după ce ziarul elveţian „La Tribune de Geneve” a relatat că el ar fi primit 100 de milioane de dolari de la fostul rege saudit.

Un sondaj realizat recent de ziarul conservator El Mundo a constatat că 63,3% dintre persoanele chestionate consideră că a fost o idee proastă pentru ex-monarhul de 82 de ani să plece, în timp ce 27,2% sunt de acord cu plecarea sa. Aproximativ 80,3% dintre respondent au considerat că Juan Carlos ar trebui să se confrunte cu orice eventuale proceduri judiciare. Sondajul, realizat în perioada 4-6 august după plecarea fostului rege, arată că un procent de 12,4% consideră că el nu are de ce să dea explicaţii.

La începutul lunii august, mai mulţi protestatari au cerut în Spania abolirea monarhiei după plecarea bruscă din ţară a fostului rege, pe fondul acestui scandal de corupţie, precizează Associated Press, citată de Agerpres.