Planurile lui Vladimir Putin în momentul în care a invadat Ucraina nu au avut deloc rezultate scontate, drept pentru care armata și țara sa au avut mult de suferit. Cele 11 luni de război au arătat adevărata natură a lui Putin, iar soarta Rusiei depinde acum de ce se întâmplă pe front.
După începerea războiului, mai multe proteste au izbucnit pe străzile din Rusia, mii de cetățeni nefiind de acord cu politica dusă de președintele lor, Vladimir Putin. Persoanele au ieșit în stradă, însă au fost imediat arestate sau amendate.
„Dacă stau aici cu o pancartă, chiar și pentru un minut, pot fi arestată și amendată. Iar acei bani ar finanța războiul. Am venit aici măcar pentru a vedea câțiva oameni care gândesc la fel ca mine. Peste tot, informațiile despre Rusia sunt negative: Rusia e Putin, agresiune și război. Dar sunt mulți ruși care sunt împotriva acestor lucruri”, a spus o femeie.
Situația în Rusia s-a schimbat radical de la începutul războiului
Războiul a distrus orice urmă de optimism din rândul rușilor, iar în ultimele luni mai mulți membrii ai opoziției au fost trimiși în exil. De asemenea, țara este învăluită într-o ceață de minciuni și incertitudine.
De aceeași părere este și fostul redactor de discursuri al lui Putin, Abbas Galliamov, care trăiește acum în exil. El spune că războiul din Ucraina a fost cea mai mare greșeală pe care liderul de la Kremlin putea să o facă.
„Acum un an, Putin era încă un mare lider. Toată lumea îl vedea ca pe unul dintre cei mai puternici conducători din lume. Dar după cum s-a dovedit, e brutal și nu e deloc puternic. Imaginea lui s-a șters, mai ales în comparație cu Zelenski”.
În schimb, Putin este încă ferm în ceea ce privește controlul, deși el a fost nevoit să ofere tot mai des explicații despre mersul războiului și al evoluției de pe front.
Occidentul dorea ca sancțiunile impuse să termine Rusia
O altă lovitură pentru Rusia a fost impunerea sancțiunilor din ce în ce mai aspre, scopul principal fiind acela ca economia țării să aibă de suferit.
„Și ar fi putut funcționa. Dar guvernul a răspuns cu profesionalism. Economiștii Rusiei au servit țara mai bine decât generalii. Dacă ar fi impus un embargo asupra petrolului și gazelor în primăvara anului trecut, lucrurile ar fi putut arăta altfel. Dar acum, sunt destui bani. Rusia își poate continua riscanta aventură militară”, a explicat Aleksandra Prokopenko, fost consilier al Băncii Centrale a Rusiei, aflată și ea în exil.
Încetul cu încetul obiectivul s-a schimbat, iar acum nu rămâne doar Ucraina inamic, ci a devenit astfel întregul Occident, potrivit digi24.ro.