Fostul președinte interimar, Mihai Ghimpu, face muncă de teren: Rusia îneacă totul în calea sa
- Viorica Gheorghe
- 3 octombrie 2024, 09:25
Republica Moldova. Fostul președinte interimar, unionistul Mihai Ghimpu, cutreieră țara, pentru a explica moldovenilor avantajele integrării europene. Partidul pe care-l conduce a lansat campania „Președinții pentru Referendum”.
Ghimpu și campania liberală pro-referendum
Într-o vizită recentă la Telenești, Mihai Ghimpu a discutat cu lucrătorii din sfera socială și cu elevii care au împlinit vârsta de 18 ani, cadrele didactice de la Liceul “Lucian Blaga”.
„Între o ploaie puternică care îneacă și spală tot în calea sa și o ploaie liniștită, ce ați alege? Desigur că o ploaie liniștită. UE este o ploaie liniștită care hrănește pământul cu apă. UE este o uniune de state democratice bazată pe valori cum ar fi libertatea și bunăstarea omului, libera circulație între țările UE, piață comună, ajutor considerabil statelor membre prin alocarea de fonduri, siguranța și pacea zilei de mâine”, a menționat Ghimpu.
Liberalul a lansat și o altă întrebare.
„Acum să vedem, cine-i Rusia? Rusia cred că este ca o ploaie foarte puternică care spală și îneacă totul în calea sa, un potop, putem zice. Nu avem dreptul să trecem cu vederea ocuparea Basarabiei, războiul din 1992 de pe Nistru, războiul împotriva Georgiei, iar astăzi - un război nedrept împotriva Ucrainei”, a explicat Ghimpu.
Fostul președinte a mai accentuat că o prezență solidă la referendum este crucială. Asta, pentru a nu permite „taberei pro-ruse să stopeze drumul nostru de aderare la Uniunea Europeană”.
Ghimpu, despre diferența dintre „UE și Rusia putinistă”
Mihai Ghimpu a făcut declarații similare și la Varnita. Liderul unionist a discutat cu locuitori de pe ambele maluri ale Nistrului despre referendumul constituțional din 20 octombrie.
„ Federația Rusă și sateliții săi duc o luptă pe viață și pe moarte împotriva referendumului. Consider că este nevoie de a mai explica cetățenilor care este diferența dintre UE și Rusia putinistă. Primul lucru este nivelul de trai al oamenilor. Dacă vom trece Nistrul, vom observa lesne diferența. Și în privința infrastructurii, și asistenței sociale, și serviciilor, și educației, sănătății, și calității drumurilor. Noi ne aliniem tot mai mult la nivelul de viață european, ei, cei din așa zisa rmn, au rămas la nivelul fostei URSS”, a spus Ghimpu.
Cea mai bună soluție – Unirea cu România
Ghimpu a vorbit despre securitatea pentru cetățeni și teritoriu, pe care ar putea să o ofere UE.
„ După 1992, a urmat invazia rusească, în timpul căreia au fost spulberate mii de vieți omenești, soldate cu crime, violuri, distrugeri irecuperabile. Până astăzi, Republica Moldova se află în continuare sub influența Federației Ruse prin războiul hibrid, propaganda și manipularea presei /partidelor, finanțate solid de Rusia”, a mai subliniat liderul unionist.
Ghimpu a mai spus că cea mai bună soluție este Unirea cu România, doar că, deocamdată, nu există circumstanțe pentru realizarea ei.
„Odată ce nu avem o majoritate care ar susține această idee de unitate, pasul corect este integrarea în UE. Să alegem beneficiile UE, în locul cizmei rusești, care aduce doar sărăcie și război. Să alegem lumea civilizată, care se bazează pe valori, respect reciproc și responsabilitate! Uniune, unde omul și libertatea lui sunt lucruri sfinte”, a conchis Ghimpu.
În perioada în care a exercitat funcția de președinte interimar al Republicii Moldova, Ghimpu a semnat Decretul care confirmă ocupația rusească de la 28 iunie 1940. Totodată, acesta a dispus desecretizarea arhivelor de stat. A semnat cu președintele României, Traian Băsescu, și primul Acord prin care Republica Moldova a primit un ajutor frățesc de 100 milioane de euro.