Fostul preşedinte francez riscă să ajungă în faţa justiţiei. De ce este acuzat Sarkozy

Fostul preşedinte francez riscă să ajungă în faţa justiţiei. De ce este acuzat Sarkozy

Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy riscă să ajungă în faţa justiţiei şi să fie urmărit penal. Cel mai răsunător caz în care este implicat numele fostul lider francez este cel în care este acuzat că ar fi primit bani pentru finanţarea campaniei electorale, în 2007, de la fostul lider libian Muammar Gaddafi.

Imunitatea ex liderului de la Elysee încetează astăzi şi cât de curând va fi convocat pentru a depune mărturiie în câteva dosare. În primul rând este vorba de procesul încă nefinalizat în dosarul celei mai bogate femei din Franţa - Liliane Bettencourt, protagonista unui scandal de evaziune fiscală şi de finanţare ilegală a partidelor. Potrivit anchetatorilor, moştenitoarea imperiului L'Oreal a sponsorizat ilegal în 2007 campania electorală a lui Sarkozy cu cel puţin 150.000 de euro.

Politicianul va fi nevoit să respundă la mai multe întrebări incomode, inclusiv în aşa-numita afacere Karachi cu privire la contracte vizând vânzarea de arme. Autorităţile judiciare franceze îl suspectează pe fostul preşedinte de implicare directă în comisioanele încasate de fostul premier Edouard Balladur pentru furnizarea de submarine Pakistanului. Sarkozy a fost la vremea respectivă purtătorul de cuvânt al campaniei prezidenţiale a acestuia.

În campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din acest an, Sarkozy a fost acuzat de un site de investigatii că ar fi primit suma de 50 de milioane de euro de la dictatorul libian Muammar Gaddafi, tot pentru finantarea campaniei din 2007. Documentul, publicat de site-ul Mediapart este o scrisoare semnată de Moussa Koussa, fostul şef al serviciilor secrete libiene, aflat în prezent în exil la Doha, care atestă că regimul lui Gaddafi a acceptat în 2006 să finanţeze cu circa 50 de milioane de euro campania electorală a lui Nicolas Sarkozy.

Ne puteți urmări și pe Google News
Nicolas Sarkozy a respins toate aceste acuzaţii, catalogându-le drept nefondate şi falsuri grosiere.