Fostul premier ungar Ferenc Gyurcsany, arestat în timpul unei manifestaţii împotriva "regimului Orban"

Fostul premier ungar Ferenc Gyurcsany, arestat în timpul unei manifestaţii împotriva "regimului Orban"

Fostul premier socialist ungar Ferenc Gyurcsany şi alţi opozanţi au fost arestaţi astăzi de poliţie, după ce au participat la o manifestaţie împotriva "regimului Orban", legându-se cu lanţuri şi blocând accesul în sediul parlamentului de la Budapesta, relatează BBC.

Fostul premier socialist Ferenc Gyurcsany, actualmente deputat independent şi preşedinte al noului partid DK (Coaliţia Democratică), a fost reţinut împreună cu alţi deputaţi de opoziţie şi simpatizanţi ai acestora în timpul unei manifestaţii organizate de partidul de opoziţie ecologist de stânga LMP. Printre persoanele arestate figurează şi preşedintele Partidului Socialist - Attila Mesterhazy. Gyrcsany a fost însă eliberat la scurt timp.

Cu toate că acţiunea de protest nu a atras decât circa o sută de persoane, câţiva zeci de manifestanţi s-au legat cu lanţuri de porţile de acces ale parcării parlamentului ungar. Deputaţii şi simpatizanţii partidului de opoziţie ecologist de stânga LMP au organizat această demonstraţie în faţa legislativului împotriva guvernului premierului conservator Viktor Orban pentru a încerca să blocheze adoptarea mai multor legi, calificate drept "liberticide şi nedemocratice".

Mai multe proiecte de lege controversate urmează să fie supuse astăzi aprobării legislativului, printre care cel care reglementează activitatea băncii centrale şi unul care vizează amendarea legislaţiei electorale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Premierul ungar, Viktor Orban, şi-a exprimat ieri refuzul de a retrage două proiecte de lege privind reforma Băncii Centrale a Ungariei (MNB), considerate de Bruxelles o ameninţare la adresa independenţei acestei instituţii, potrivit AFP.

Preşedintele Comisie Europene, José Manuel Durao Barroso, îi ceruse într-o scrisoare premierului Orban "retragerea acestor propuneri".

Într-un interviu pentru canalul de informaţii HirTV, Viktor Orban a afirmat că toate legile care trebuie să fie prezentate parlamentului ungar sunt "în conformitate cu valorile şi jurisprudenţa europeană". "Nu vom adopta o lege care este opusă regulilor europene", a adăugat premierul ungar, care a precizat că i-a dat preşedintelui Barroso "un răspuns politicos dar negativ".