Fostul premier Mihai Tudose critică deciziile UE în privința domeniului energiei: „O să murim optimiști! Scapă cine poate”

Mihai Tudose. Sursa foto: EVZ

Fostul prim-ministru social democrat Mihai Todose a criticat lipsa de solidaritate a statelor membre ale Uniunii Europene în lupta cu criza energetică ce afectează toate țările continentului.

Europarlamentarul PSD, Mihai Toduse, a făcut o postare pe pagina sa personală de Facebook în care a criticat modul în care Uniunea Europeană a gestionat criza energetică. Astfel, politicianul și-a început mesajul prin a spune că „O să murim optimiști!”.

În aceeași notă ironică, Tudose a continuat prin a spune că românii nu scapă de speranță pentru că „Are grijă Comisia Europeană să ne-o agațe în piept. Vestea proastă e că vom muri un pic. De frig, dacă nu de foame ori de bombe nucleare”.

Comisia Europeană este optimistă în contextul iernii care vine

Tudose susține că Janez Lenarčič, comisarul european pentru managementul crizelor, oferă motive de optimism. Politicianul sloven a explicat că este posibil să existe întreruperi de curent electric, pe scară mai mică. Acestea ar putea să afecteze mai multe state membre. „Nu-i nimic, va trimite Comisia generatoare electrice, ne asigură dl Lenarcic”. Cu toate acestea, nu a fost explicat cu ce vor funcționa aceste generatoare și cam câte locuințe vor avea lumină de la ele, a precizat Tudose.

De asemenea, el a mai adăugat că pentru Germania acest lucru nu reprezintă o problemă, având în vedere pachetul masiv de sprijin pentru companii și consumatorii casnici. Este vorba de sumă de 200 de miliarde de euro care reprezintă 5% din PIB-ul Germaniei anunțat de autoritățile de la Berlin. „Deci gata cu disciplina bugetară, gata cu prudența fiscală? Păi nu eram solidari? Nu ne vâram noi, europenii, unii-n alții, ca să nu cădem? Cum rămâne cu concurența echitabilă, de vreme ce pachetul german pentru cheltuieli ar putea mări prețurile la un nivel inaccesibil altora din UE?” a mai spus politicianul social-democrat.

Mai mult decât atât, Tudose susține că îndemnul comisarilor pentru Economie și Piață Internă, ca țările Uniunii să-și coordoneze măsurile de salvare, ca să evite subminarea pieței unice reprezintă o îndatorare comună. Europarlamentarul își susține afirmația pe faptul că statele membre UE care nu au aceleași marje bugetare ca Germania, nu vor putea să sprijine întreprinderile și gospodăriile. „Splendid, aplauze și atât! Pentru că apelul celor doi comisari la instrumente europene de răspuns, precum o îndatorare comună, a fost respins prompt de ministrul german de Finanțe”.

Ce se va întâmpla la iarnă cu românii

Mai mult decât atât, Tudose a ținut să adauge că regula iernii va fi „scapă cine poate”.  De asemenea, el a continuat prin a spune că dincolo de „poveștile frumoase cu europeni generoși și solidar”, trebuie să ne bazăm pe generatoarele pe care le va trimite Comisia Europeană, CE.

În final, Mihai Tudose a făcut referire și la întâlnirea de la Praga ce va avea loc zilele următoare. La întrunire vor participa liderii țărilor membre UE și „în ei e nădejdea”. În acest context, politicianul nu se arată încrezător în concluziile inițiale ale summit-ului. Faptul că CE  îi pune pe lideri să lucreze, de urgență, la următoarele măsuri, nu îl mulțumește pe europarlamentar.

Măsurile de urgență ale Comisiei Europene

CE susține că negocierilor cu partenerii trebuie să fie accelerate pentru a căuta parteneriate reciproc avantajoase. Acestea vor duce la securitatea aprovizionării și la prețuri mai mici de import pentru uniune, în special, prin intermediul Platformei Energetice a UE. De asemenea, este nevoie să fie propuse soluții viabile pentru reducerea prețurilor, prin plafonarea prețurilor la gaze.
În plus, CE mai vrea accelerarea lucrărilor pentru a asigura buna funcționare a piețelor financiare și pentru a limita excesiva volatilitate a prețurilor”.
„Acum înțelegem de ce se tot întâlnesc miniștrii Energiei, o dată la câteva săptămâni, și degeaba. Scapă cine poate, ferice de el, că ăla va citi foaia de parcurs!”, a încheiat Mihai Tudose postarea sa.