Fostul ministru al Sănătăţii, Ovidiu Brânzan, acuzat că a refuzat un grand pentru studierea corupţiei: "E o răzbunare"
- Ramona Dragomir
- 1 aprilie 2011, 15:48
Potrivit telegramelor Wikileaks, fostul ministru al Sănătaţii, Ovidiu Brânzan, ar fi refuzat un grant de 400.000 USD pentru investigarea corupţiei din sistemul medical.
"În 2005, la începutul mandatului de ministru al Sănătăţii al lui Mircea Cinteză, Ambasada SUA trimitea o telegramă în care descria corupţia generalizată din sistemul sanitar românesc şi remarca, cu stupefacţie, că oferta Ambasadei americane (un grant de 400.000 USD pentru investigarea corupţiei din sistem) fusese refuzată de ministrul anterior, Ovidiu Brânzan. Diplomaţii nu uită să pomenească şi faptul că Dana Năstase, soţia fostului premier, beneficia de pe urma sistemului medical corupt", se arată în telegrame publicate ieri de revista Kamikaze. "Nu mi-a dat explicaţii în ce mod ar trebui cheltuiţi banii"
Fostul ministru Ovidiu Brânzan admite faptul că s-a întâlnit cu ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România din acea perioadă, Michael Guest, la începutul mandatului. "Domnia sa mi-a transmis că dispune de un grant de aproape 400.000 de dolari pentru combaterea corupţiei, însă nu mi-a dat niciun fel de explicaţie în ce fel ar trebui cheltuiţi. Nici nu mi-a făcut o propunere concretă şi nici măcar una la nivel de intenţie despre destinaţia acestor bani", ne-a declarat fostul ministru al Sănătăţii. El susţine că i-a transmis ambasadorului că l-a bucurat intenţia oferiririi acestui grand şi a promis că o să vină cu o variantă concretă pentru utilizarea acestor bani, carear fi trebuit cheltuiţi în maximum două luni de zile. "După o lună ne-am reîntânit, însă eu nu am găsit o soluţie şi i-am explicat că nu am o variantă pentru a cheltui banii eficient într-o lună, dar sunt deschis la sugestii. În schimb, ambasadorul nu ne-a dat o alternativă. Eu i-am propus să-i folosim spre binele pacienţilor, în acea perioadă aveam probleme la spitalele de psihiatrie. În acest caz puteam folosi banii chiar de a doua zi. A rămas ca Domnia Sa să ne comunice punctul de vedere", a mai explicat pentru EVZ Ovidiu Brânzan.
"Ambasadorul era de fapt supărat că firmele din SUA nu fuseseră promovate la licitaţii" Fostul ministru susţine că de fapt ambasadorul ar fi fost supărat pentru faptul că "firmele producătoare de medicamente din SUA nu fuseseră agreate sau promovate la unele achiziţii de medicamente. În acea perioadă a avut loc prima mare licitaţie din sistemul sanitar, unde firmle americane nu u avut succes. De fapt, se pare că supărarea Domniei Sale provenea de la domeniul de HIV/SIDA. Menţionez că în 2004 ministerul a reuşit să-i trateze pe toţi bolnavii cu HIV/SIDA, dar nu cu medicamentele producătorilor pe care dânsul ar fi dorit să-i promoveze. Practic, a fost o răzbunare împotriva guvernului Năstase. În plus, s-a spus că doamna Năstase ar fi avut participaţii la farmaciile Sensiblu, însă ele nu aparţin cetăţenilor români, iar dânsa nu a avut nicio implicare", a mai explicat fostul ministru.