Fostul ministru al Educației, Liviu Pop este acuzat de plagiat la lucrarea de doctorat. Jurnalista Emilia Șercan: „Am descoperit în teză texte traduse din engleză în română, dar și multe greșeli, dezacorduri, erori de scriere sau de punctuație”

Fostul ministru al Educației, Liviu Pop este acuzat de plagiat la lucrarea de doctorat. Jurnalista Emilia Șercan: „Am descoperit în teză texte traduse din engleză în română, dar și multe greșeli, dezacorduri, erori de scriere sau de punctuație”

Titlul de doctor al fostului ministru al Educației Liviu Pop a fost blocat de anchetele jurnalistului de investigații Emilia Șercan, după prezentarea lucrării comisia stabilind să amâne decizia în acest caz din cauza prezentării unor suspiciuni de plagiat de către jurnalistă,

Titlul de doctor al fostului ministru al Educației Liviu Pop a fost blocat de anchetele jurnalistului de investigații Emilia Șercan, după prezentarea lucrării comisia stabilind să amâne decizia în acest caz din cauza prezentării unor suspiciuni de plagiat de către jurnalistă, potrivit www.stiripesurse.ro

"Domnule doctorand, stimați invitați, distinși membri ai prezidiului, permiteți-mi să vă comunic decizia luată în unanimitate de către comisia pe care astăzi o prezidez.

Dată fiind existența unor posibile suspiciuni de similitudine sau plagiat în teza de doctorat a doctorandului Pop Liviu Marian, suspendăm ședința de astăzi până în momentul în care domnul doctorand împreună cu domnul conducător de doctorat vor decide reparcurgerea pașilor obligatorii pentru susținerea tezei de doctorat și o rugăm, de asemenea, pe doamna Emilia Șercan, dacă are amabilitatea să ne pună la dispoziție elementele care astăzi au concurat la luarea deciziei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Domnule doctorand, ne pare rău, dar cred că cel mai bine, atât pentru instituția pe care o reprezint, dar și pentru dumneavoastră, este ca nicio suspiciune să nu existe, să nu planeze asupra activității dumneavoastră și asupra activității conducătorului de doctorat. Declar ședința publică închisă. Vă mulțumesc!", anunță profesorul universitar Adrian Iacob, rectorul Academiei de Poliție, scrie PressOne.

Potrivit sursei citate, anunță a fost făcut miercuri, la Academia de Poliție, la finalul ședinței publice în care Liviu Marian Pop, fost ministru al Educației, și-a susținut teza de doctorat în Ordine publică și Securitate Națională.

Jurnalista a cerut să participe la susținerea publică a tezei lui Liviu Marian Pop și acces la lucrarea fostului ministru, intitulată "Migrația forței de muncă. Implicații asupra securității naționale", ambele cereri fiind aprobate.

"Comisia și-a făcut intrarea cu o întârziere aproape de 10 minute. A fost condusă de Adrian Iacob, rectorul Academiei de Poliție, iar cei patru referenți au fost: Țuțu Pișleag, conducătorul de doctorat al lui Liviu Pop, Nicolae Istudor, rectorul Academiei de Studii Economice, Ioan Crăciun, președintele Comisiei de Științe Militare a Consiliului Național pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), și George Țical, profesor universitar la Universitatea "Andrei Șaguna" din Constanța", scrie PressOne.

Potrivit sursei citate, prezentarea a durat 15 minute, iar coordonatul tezei, Tutu Pișleag, a anunțat că susține calificativul "Foarte bine".

"Înainte de a încheia, mi-a transmis câteva amenințări deloc voalate, pe motiv că "tot v-ați autoinvitat la susținere". "Într-un război, este bine să fim prudenți, să fim atenți. Relațiile de comunicare sunt relații de putere și forță. Care pe care", a mai spus Pișleag", scrie Șercan.

"Rectorul Academiei de Poliție le-a cerut membrilor comisiei să îi adreseze întrebări doctorandului, așa cum prevede procedura. Niciuna dintre întrebări nu i-a creat vreo dificultate lui Liviu Pop, unele fiind fără legătură cu teza, astfel că acesta a început să-și recapete siguranța în voce. Și tot cum cere procedura, el a întrebat dacă există întrebări din public. În acest punct am decis să intervin. Amenințarea profesorului Pișleag m-a determinat să spun că teza are elemente de plagiat, deși intenționam să scriu acest lucru doar în articol, împreună cu relatarea ceremoniei. Dincolo de faptul că sunt ziarist, sunt și cadru didactic, coordonez lucrări de licență și de disertație, am susținut o teză de doctorat și știu ce înseamnă cercetare științifică. Am venit aici ca să văd cum patru profesori universitari, printre care un rector și președintele Comisiei de Științe militare din CNATDCU, fac tumbe pentru a da un titlu de doctor pe baza unei teze care are elemente de plagiat". Asta am spus", mai scrie Șercan

"Nu am copiat și nu am plagiat niciodată", a intervenit Liviu Pop înainte ca membrii comisiei să se retragă pentru deliberare.

"Liviu Marian Pop a devenit doctorand la Academia de Poliție, în domeniul Ordine publică și securitate națională, la data de 1 octombrie 2014. Pagini întregi din teza de doctorat a lui Liviu Marian Pop sunt plagiate. El nu folosește cele două elemente specifice citării, ghilimelele și trimiterea către sursa originală. În unele situații se face doar trimitere către sursa originală, fără a fi folosite ghilimelele, în altele sunt indicate surse care nu corespund realității sau nu există nici ghilimele, nici trimitere. Există mai multe cazuri unde înainte de paragrafele copiate sunt folosite formulări de tipul "în opinia noastră", "putem afirma" etc:, potrivit Emiliei Șercan.

"Am descoperit în teză texte traduse din engleză în română, dar și multe greșeli, dezacorduri, erori de scriere sau de punctuație. (De exemplu, cuvântul "repercusiuni" este scris de două ori ca "repercursiuni", atât în Introducere, cât și la pagina 20. Un dezacord evident se află la pagina 176: "în viziunea noastră, noțiunea de simetrie și asimetrie au o semnificație diferită în cadrul", arată sursa menționată.