Fostul manager de la Spitalul Județean Piatra Neamț, trimis în judecată de DNA: Aparatură achiziționată la suprapreț lipsește din instituție

sursă: arhivă

Fostul manager al Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, acolo unde pe data de 14 noiembrie 2020 a avut loc un incendiu în urma căruia s-au raportat zece morți, a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție (DNA) într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu.

DNA l-a trimis în judecată pe fostul manager de la Spitalul de Urgență Piatra Neamț

Procurorii de la Direcția Națională Anticorupție l-au trimis în judecată pe fostul manager al Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, Ioan Lazăr.

Acesta este acuzat că ar fi încredințat cu încălcarea legii un contract pentru renovarea și reutilarea secției de Pediatrie, în anul 2015, la suprapreț - cu peste 40% mai mare decât cea disponibilă pe piață la alte firme la momentul respectiv.

Deși contractul s-a derulat în perioada 2015-2017, o parte din aparatura prevăzută în contract nu a fost pusă la dispoziția unității sanitare nici în prezent, potrivit unui comunicat emis de DNA.

Situația Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț a ajuns în atenția opiniei publice după incendiul ce a avut loc pe data de 14 noiembrie 2020, când în urma unui incendiu au fost înregistrați zece morți.

Capii SJU Piatra Neamț, puși sub acuzare pentru incendiul din 2020

Pentru evenimentul de atunci, mai mulți reprezentanți ai instituției medicale au fost puși sub acuzare de către procurorii de la PIICJ. Urmărit penal este șeful secției ATI a Spitalului de la Piatra Neamț, doctorul Liviu Ungureanu, pentru ucidere și vătămare corporală din culpă. Parchetul instanței supreme a mai precizat oficial și cauza incendiului: o candelă aprinsă la patul unui pacient într-o atmosferă îmbogățită cu oxigen.

„Se continuă urmărirea penală (…) şi faţă de o altă persoană fizică, medic la secţia ATI (…) constând în aceea că, în exercitarea atribuţiilor, ar fi întocmit şi subscris o adresă din data de 18.06.2021, care conţine menţiuni false privind îngrijirile acordate pacienţilor în timpul manifestării incendiului. Această adresă au folosit-o prin transmiterea la Serviciul Judeţean de Medicină Legală Neamţ, unde a fost avută în vedere la efectuarea lucrărilor medico-legale privind decesul a două persoane, în scopul de a îngreuna urmărirea penală”, se arată în comunicatul Parchetului instanței supreme.

Printre persoanele puse sub acuzare se numără și două asistente medicale de la Spitalul de la Piatra Neamț. Acestea sunt urmărite penal pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere din culpă în formă calificată şi neluarea măsurilor legale de securitate în muncă. Ele „ar fi folosit şi lăsat fără supraveghere o sursă de foc deschis – o lumânare tip candelă, în contextul agoniei unui pacient. Aceasta ar fi constituit sursa de iniţiere a focului cu consecința incendierii salonului 240 ATI”, se arată în comunicatul PICCJ.