Fostul lider transnistrean, Igor Smirnov, anchetat de justiția rusă pentru trafic de arme și răpiri

Fostul lider transnistrean, Igor Smirnov, anchetat de justiția rusă pentru trafic de arme și răpiri

Fostul lider al Transnistriei, Igor Smirnov, urmează să fie anchetat, alături de fostul ministru al securităţii de la Tiraspol, Vladimir Antiufeev, în săvârşirea unor infracţiuni grave, relatează Kommersant. Cei doi sunt acuzați de comerț cu arme, răpiri și mașinațiuni financiare.

O solicitare în acest sens a fost adresată justiţiei ruse de Mihail Bergman, reprezentantul special al actualului preşedinte al regiunii separatiste, Evgheni Şevciuk. Smirnov şi pe Antiufeev sunt acuzați de comerţ cu arme, răpiri de persoane şi maşinaţiuni financiare.

Războiul denigrărilor pe cale să izbucnească arată că lupta pentru putere în Transnistria nu s-a încheiat încă, susține Kommersant.

”Antiufeev şi Smirnov au înfiinţat şi condus pe teritoriul Transnistriei o comunitate infracţională, care a funcţionat activ timp de 20 de ani. Scopul a fost acela de a obţine beneficii din vânzarea de armament, şantaj, realizarea unor operaţiuni financiare ilegale şi înlăturarea persoanelor care încearcă să le stea în cale”, se arată în solicitarea adresată şefului Comitetului de anchetă, Aleksandr Bastrîkin.

Ne puteți urmări și pe Google News

Bergman afirmă că deţine dovezi privind furtul de arme de la depozitele armatei a 14-a, desfăşurate în Transnistria în anii '90, documente atestând vânzarea acestor arme şi livrarea lor atât în Rusia, cât şi în alte state din fosta URSS.

Totodată, Bergman insistă asupra continuării anchetei iniţiate anul trecut împotriva fiului lui Igor Smirnov, Oleg. În acest dosar, mezinul lui Smirnov şi fostul vicepreşedinte al Băncii centrale a Transnistriei sunt cercetaţi pentru delapidarea şi cheltuirea a 160 de milioane de ruble (4 milioane de euro) din banii alocaţi de Rusia ca ajutor umanitar regiunii separatiste.

Bergman solicită Comitetului de anchetă să investigheze faptele enunţate şi să ”deschidă un dosar penal împotriva cetăţenilor Federaţiei Ruse, Antiufeev şi Smirnov şi a complicilor lor”. Smirnov a fost liderul Transnistriei timp de două decenii. Anul trecut, deși a anunţat că intenţionează să candideze pentru un al cincilea mandat consecutiv la conducerea regiunii separatiste, a pierdut scrutinul în favoarea lui Ievgheni Şevciuk, actualul lider de la Tiraspol.