Evenimentul Zilei > International > Fostul guvernator de California, Arnold Schwarzenegger, I-A TRANSMIS președintelui TRUMP un mesaj video, care a devenit VIRAL
Fostul guvernator de California, Arnold Schwarzenegger, I-A TRANSMIS președintelui TRUMP un mesaj video, care a devenit VIRAL

Fostul guvernator de California, Arnold Schwarzenegger, I-A TRANSMIS președintelui TRUMP un mesaj video, care a devenit VIRAL

Fostul guvernator de California, Arnold Schwarzenegger, a publicat joi seara o înregistrare video în care îi solicită preşedintelui Statelor Unite, Donald Trump, să renunţe la atitudinea sa ambiguă faţă de rasism şi să respingă numaidecât ''susţinerea celor care promovează supremaţia rasei albe''.

În înregistrarea video, publicată de compania media ATTN cu sediul în Los Angeles, Schwarzenegger, vedetă Hollywood, a condamnat prezenţa în Statele Unite a grupărilor care promovează ura şi nazismul şi a subliniat că preşedintele ţării, Donald Trump, are responsabilitatea morală de a trimite un mesaj neechivoc, acela de a ''nu tolera ura şi rasismul'' informează Xinhua, citată de Agerpres.

 

''Nu există două laturi ale bigotismului şi nici ale urii'', susţine Schwarzenegger în înregistrarea video care a fost accesată de peste două milioane de ori în două ore de la publicare. ''Iar dacă cineva alege să mărşăluiască purtând un steag ce simbolizează măcelul a milioane de oameni, acest lucru nu are două laturi'', mai spune fostul guvernator.

 

Mesajul video al lui Schwarzenegger vine la câteva zile după ce Trump a reaprins un scandal, marţi, când a declarat că ''ambele părţi'' au fost de vină pentru violenţele de la sfârşitul săptămânii trecute, de la manifestaţia naţionaliştilor albi din Charlottesville, Virginia, în cursul căreia o femeie a murit după ce un individ a intrat cu maşina într-un grup de contramanifestanţi.

 

Preşedintele Donald Trump a afirmat iniţial că vina violenţelor are multe cauze, dar ulterior a sugerat că ambele tabere poartă responsabilitatea pentru acest incident. ''Cred că s-a greşit de ambele părţi (…) Am privit foarte atent (…) A fost de o parte un grup agresiv. Şi de cealaltă parte un grup care de asemenea a fost foarte violent. Nimeni nu vrea să spună acest lucru'', a explicat Donald Trump, menţionând în continuare că şi contramanifestanţii au atacat cealaltă tabără, despre care el a mai spus că nu era alcătuită numai din neonazişti. ''Am condamnat neonaziştii. Dar nu toţi cei de acolo erau neonazişti sau naţionalişti albi'', a indicat liderul de la Casa Albă în intervenţia sa care a stârnit un val de critici din partea celor care susţin că numai naţionaliştii albi ar trebui consideraţi vinovaţi.

 

În înregistrarea video, Schwarzenegger poate fi văzut vorbind unei păpuşi, care îl reprezintă pe Trump. ''Dă-mi voie să te ajut puţin să-ţi scrii discursul: În calitate de preşedintele al Statelor Unite, resping susţinerea celor care susţin supremaţia rasei albe. În ţara care a învins armatele lui Hitler, nu are ce căuta steagul nazist…'', spune actorul în vârstă de 70 de ani.

 

Schwarzenegger a donat, duminică, 100.000 de dolari Centrului Simon Wiesenthal, declarând că a fost ''oripilat de imaginile cu nazişti şi susţinători ai supremaţiei rasei albe'' care mărşăluiesc în Charlottesville şi s-a arătat totodată ''îndurerat că ''un terorist autohton a ucis o fiinţă nevinovată''.

 

''America este o mare naţiune a toleranţei şi integrării. Nu este loc pentru ură şi bigotism. Depinde de fiecare dintre noi să ne facem auziţi pentru a ne asigura că ura nu va învinge niciodată'', a declarat Schwarzenegger pentru Xinhua, luni noaptea. ''Repet, nu există America albilor… există numai Statele Unite ale Americii'', a adăugat el.

 

Condamnarea ambiguă de către Trump a violenţelor de la manifestaţia din Virginia a atras critici din întregul spectru politic american, inclusiv din partea formaţiunii sale, Partidul Republican, dar şi din afara SUA.

 

Preşedintele american Donald Trump a estimat joi că mass-media au 'deformat' declaraţiile sale de după protestele violente de sâmbătă din Charlottesville, în timpul cărora o femeie a fost ucisă. ''Publicul larg poate vedea (încă o dată) în ce măsură mass-media Fake News sunt necinstite. Ele au deformat total ceea ce am spus eu despre ură, sectarism, etc. Ruşine!', a scris Trump pe Twitter la primele ore ale dimineţii de joi.