Evenimentul Zilei > Justitie > Fostul director al CFR, Mihai Necolaiciuc, eliberat de Judecătoria Medgidia
Fostul director al CFR, Mihai Necolaiciuc, eliberat de Judecătoria Medgidia

Fostul director al CFR, Mihai Necolaiciuc, eliberat de Judecătoria Medgidia

“Țarul CFR”, Mihai Necolaiciuc, a primit, recent, prima veste bună de când este închis la Penitenciarul Poarta Albă unde ispășește o condamnare la opt ani închisoare pentru că, împreună cu mai mulți șefi din Căile Ferate, ar fi devalizat compania cu 57 milioane de euro. Judecătoria Medgidia a admis, la a treia încercare, propunerea de eliberare condiţionată a condamnatului. Decizia nu este definitivă.

Speranțe pentru fostul director general al CFR, după ce Judecătoria Medgidia a admis “propunerea de liberare condiţionată a condamnatului Necolaiciuc Mihai formulată Comisia pentru liberarea condiţionată din cadrul Penitenciarului Poarta Albă ..și.. dispune liberarea condiţionată a condamnatului …dacă nu este reţinut sau arestat în altă cauză”. Soluția a fost dată în 2 noiembrie, cu drept  de contestaţie în 3 zile de la comunicare pentru procuror şi condamnat. DNA a contestat soluția. Tribunalul Constanța nu a stabilit încă termen de judecată, urmând ca decizia să fie definitivă. 

Decizia de eliberarea condiționată a lui Mihai Necolaiciuc, emisă de Judecătoria Medgidia, este răspunsul la a treia solicitare a Comisiei de liberări condiționate din Penitenciarul Poarta Albă, primele două fiind respinse. La prima respingere, din 9 decembrie 2016, judecătorii din Medgidia au stabilit, în plus, un termen de reiterare după data de 29.03.2017, consființită și de Tribunalul Constanța. La a doua respingere a eliberării, din 11 aprilie 2017, termenul de reiterare a fost după patru luni, Tribunalul Constanța fiind de acord, în luna iunie. În data de 2 noiembrie, judecătorii din Medgidia admit propunerea de liberare a lui Mihai Necolaiciuc. 

Cererile pentru eliberarea lui Mihai Necolaiciuc au fost depuse de Comisia pentru liberări condiționate din Penitenciarul Poarta Albă pe motiv că deținutul îndeplinea condițiile pentru a pleca din închisoare. Concret, deținuții cu vârsta peste 60 de ani, (are 65 de ani) execută o treime din pedeapsă. Din condamnarea la 8 ani închisoare, Mihai Necolaiciuc a mai rămas, astfel, cu 2 ani și 8 luni. Și pentru că magistrații Curții de Apel București i-au scăzut 3 ani și 3 luni din pedeapsă, perioadă când a fost arestat preventiv sau închis, Necolaiciuc ar fi trebuit să stea la Poarta Albă doar 21 de zile, perioada de carantină. Pe 23 noiembrie se împlinește un an de când este încarcerat la Poarta Albă, în regim deschis.