Evenimentul Zilei > Opinii > Invitatii EVZ > Fostul ambasador al UE în Coreea de Sud este spionul chinez care a înnebunit Bruxelles-ul?
Fostul ambasador al UE în Coreea de Sud este spionul chinez care a înnebunit Bruxelles-ul?

Fostul ambasador al UE în Coreea de Sud este spionul chinez care a înnebunit Bruxelles-ul?

Scandalul de spionaj care zguduie capitala Uniunii Europene este abia la început. De altfel, jurnaliștii europeni nu au divulgat nici până în acest moment numele fostului oficial european acuzat că a furnizat informații clasificate Beijingului. Paradoxal, numele suspectului este dezvăluit, însă, într-un ziar din Hong Kong aflat în proprietatea gigantului chinezesc Alibaba Group.

Potrivit jurnaliștilor de la South China Morning Post, care citează trei surse europene, principalul suspect în scandalul de spionaj ar fi Gerhard Sabathil, fostul ambasador al Uniunii Europene în Coreea de Sud. Acesta este acuzat că ar fi avut legături cu Ministerul Securității de Stat din China, cea mai bună unitate de informații externe a Beijingului.

Ancheta, care a produs panică atât la Bruxelles, cât și la Berlin, a ieșit la iveală după ce autoritățile germane au percheziționat apartamentele și birourile lui Sabathil și ale altor două persoane. Poliția germană nu a făcut deocamdată arestări. În ceea ce-l privește pe Sabathil, acesta nu a putut fi contactat pentru a face comentarii în legătură cu acuzațiile care i se aduc, notează South China Morning Post. Site-ul progresist politico.eu, care nu pomenește numele lui Sabathil, susține, însă, că fostul diplomat european a respins toate acuzațiile care i se aduc într-o discuție cu șefii firmei de lobby al cărei angajat este.

Cum Sabathil, care are dublă cetățenie, germană și maghiară, a părăsit diplomația în 2017 și s-a alăturat firmei de lobby Eutop, ziariștii de la South China Morning Post l-au contactat pe avocatul firmei de lobby, Christian Schertz. Acesta a refuzat, însă,  să dea orice fel de informații: „Având în vedere că circumstanțele descrise de dvs. nu privesc activitățile clientului nostru (compania Eutop n.r.), nu vedem niciun motiv pentru care clientul nostru să comenteze.”

Deocamdată, Sabathil a scăpat de arestare. Potrivit site-ului german Focus, avocatul general german a retras cererea de mandat de arestare împotriva fostului diplomat.

Scandalul este, însă, uriaș, Mai multe guverne occidentale și-au exprimat îngrijorarea cu privire la utilizarea spionajului chinezesc pentru a influența politica europeană. Alți politicieni europeni cer reglementarea activității firmelor de lobby.

Surse apropiate anchetei au declarat, potrivit South China Morning Post, că autoritățile germane au început o anchetă în ceea ce privește acuzațiile de spionaj încă de anul trecut, după ce au primit informații de la comunitatea de informații. Anchetatorii au ascultat apoi apelurile telefonice și au urmărit călătoriile celor suspecți, susține ziarul german Süddeutsche Zeitung. Același ziar susține că fostul diplomat german ar fi furnizat chinezilor informații economice. Mai mult, în timpul unei călătorii în China, fostul diplomat ar fi avut întâlniri cu un ofițer al Ministerului Securității Statului.

Sabathil nu a fost numai ambasador la Seul. Înainte de a ocupa aceasta funcție a fost director pentru Asia de Est și Pacific la sediul de la Bruxelles al Serviciului European de Acțiune Externă, corpul diplomatic al UE.

De asemenea, a fost ambasador în Norvegia și Islanda și a condus biroul de reprezentare al UE în Germania.

Cât îi privește pe prezumtivii complici ai fostului diplomat german, aceștia ar fi un lobbyist angajat de Sabathil și încă o persoană,  despre care se presupune care ar fi acceptat să furnizeze informații clasificate.