Fostele judecătoare condamnate pentru anularea sentinței lui DINEL STAICU își caută dreptatea la Instanța supremă
- Ionu ţMure şan
- 7 martie 2019, 10:14
Fostele judecătoare judecătoare Liliana Bădescu și Dumitrița Piciarcă – care alături de colega lor, Veronica Cîrstoiu (foto) au anulat decizia de condamnare a lui Dinel Staicu în dosarul Băncii Internaționale a Religiilor – au, joi, un nou termen la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde se judecă recursul lor în casație împotriva deciziei definitive.
În iulie 2017, Liliana Bădescu și Dumitrița Piciarcă cu au fost condamnate definitiv la patru ani și patru luni de închisoare cu executare. De asemenea, Veronica Cîrstoiu a fost condamnată, într-un dosar disjuns, la 7 ani de închisoare cu executare, însă între timp a fost eliberată condiționat.
După condamnare, fosta judecătoare Dumitrița Piciarcă a redactat un memoriu, trimis luju.ro, în care arată că a fost condamnată abuziv de Înalta Curte, după ce inițal a fost achitată de colegii ei de la Curtea de Apel București:
„Cu toate aceste încălcări ale dreptului la un proces echitabil, fără nici o probă nouă care să dovedească faptele și vinovăția mea, fără să fie răsturnată prezumția de nevinovăție, fără a se stabili un prejudiciu cert, fără a se ține cont de formulările imperative din cuprinsul deciziei CCR nr. 405/2016 prin care infracțiunea de abuz în serviciu a fost declarată neconstituționala, fără a se ține seama de prevederile art. 147 din Constituția României și fără a se avea în vedere decizia civilă nr. 435 din 25 noiembrie 2013 pronunțată de ICCJ - Completul de 5 judecători (dos. nr. 3225/1/2013), completul din apel a pronunțat condamnarea mea deși la fond fusesem achitată. Iată că în România nu sunt condamnați numai politicieni ci și judecători incomozi, onești, verticali, care au pronunțat o hotărâre care nu convine sistemului. Condamnarea se face numai pe presupuneri, în lipsa faptei, fără probe, fără prejudiciu, cu documente măsluite sau ascunse și împotriva mai multor legi organice, speciale, doctrinei și jurisprudenței CEDO”, notează în memoriu judecătoarea.
Potrivit procurorilor DNA, la data de 22 februarie 2012, Cîrstoiu, Piciarcă și Bădescu, în calitate de judecători la Curtea de Apel București, au pronunțat o decizie penală care viza admiterea contestatței în anulare depuse de Dinel Staicu față de o hotărâre prin care, anterior, un alt complet al aceleiași instanțe îl condamnase definitiv la pedeapsă de 7 ani.
„Cu același prilej, inculpatele și-au îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu, prin aceea că au desființat, în mod ilegal, trei hotărâri judecătorești și au anulat mandatul de executare a pedepsei de 7 ani închisoare emis pe numele lui Nuțu (Staicu) Dinel. Acest lucru a avut drept consecință obținerea unui folos necuvenit de către acesta din urmă, prin exonerarea de executare a unei pedepse privative de libertate și de plata despăgubirilor civile în cuantum de 18.839.684, 5 lei către Banca Internațională a Religiilor S.A”, potrivit DNA.