Cu ce se LAUDĂ și ce REGRETE au fostele lidere ale PNL, Alina Gorghiu și Raluca Turcan | Exclusiv EVZ

Cu ce se LAUDĂ și ce REGRETE au fostele lidere ale PNL, Alina Gorghiu și Raluca Turcan | Exclusiv EVZ

Deși ieșite din lumină reflectoarelor, odată cu plecarea din fruntea PNL, Alina Gorghiu și Raluca Turcan și-a canalizat energia pe activitatea parlamentară. EVZ a stat de vorbă cu amândouă pentru a afla în ce fel și-a pus amprenta șefia la principalului partid de dreapta din România.

Fosta președintă a PNL și actual senator, Alina Gorghiu, a spus că are sentimente contradictorii acum că nu mai  este în fruntea partidului.

„Este un amalgam. Acum când povestesc, mă încearcă un soi de satisfacție pentru că până la urmă am încheiat fuziunea, despre care vă spun din capul locului, că nu a fost deloc atât de ușoară precum se credea la început. Este prima fuziune de asemenea calibru în România. De ceva timp nimeni nu mai vorbește de  fostul PNL și de fostul PDL, ceea ce înseamnă că nu ne-am străduit în van.  PNL a câștigat pe termen lung, chiar dacă la nivel individual s-au mai pierdut bătălii. Totuși, am regretul de a nu fi găsit soluția cea mai bună ca în toamna lui 2016 să explicăm electoratului faptul că aproape toate promisiunile electorale ale PSD se vor dovedi mincinoase. De a nu fi preîntâmpinat frauda morală prin care oamenilor li s-au promis pensii și salarii mai mari pentru ca apoi voturile lor să fie folosite pentru a încerca ceea ce a fost OUG 13 sau pentru întreg tăvălugul asupra mediului de afaceri. Nu mă încălzește să spun azi: vedeți câtă dreptate am avut!”, a explicat Gorghiu.

În schimb, Raluca Turcan, cea care a asigurat conducerea interimară a PNL, după demisia Alinei Gorghiu de la șefia partidului, ne-a declarat că este mulțumită de faptul că și-a atins obiectivul, acela de a stabiliza partidul.

„Am un sentiment de responsabilitate. Fiecare etapă are obiectivele ei. Pentru etapă, în care am asigurat conducerea PNL, obiectivul a fost stabilizarea partidului şi la final, opinia covârșitoare a fost că am atins acest obiectiv. De la Congres partidul a intrat pe o altfel de traiectorie. Mă bucura autoritatea președintelui nou ales Ludovic Orban şi sprijinul aproape necondiționat pe care-l are de a lua decizii. Acesta este un avantaj uriaș şi poate fi extrem de benefic pentru PNL. Practic are toate pârghiile pentru a urmări programul politic şi deciziile luate”, a precizat Turcan.

Întrebată de EVZ dacă a schimbat-o în vreun fel șefia PNL, Alina Gorghiu a răspuns: „Sunt aceeași, poate un pic mai înțeleaptă. Am avut atunci, am și acum, convingerea că primoridialitatea în PNL trebuie să fie un proiect de unificare a dreptei, ca alternativă reală la blocul PSD. Românii au dreptul la o alternativă fezabilă.”

La rândul ei, Raluca Turcan a spus că președinția PNL i-a oferit șansa să vadă „ câţi oameni buni are PNL în toate județele României”, precizând că partidul știe exact ce are de făcut în cazul în care va ajunge la guvernare: „sprijinirea mediului privat, simplificarea legislației cu impact asupra antreprenorilor, eficientizarea sectorului public, lansarea investițiilor publice. Totul sub un concept al modernizării şi dezvoltării.”

Preocupările actuale

Întrebată de EVZ ce priorități are, senatorul PNL, Alina Gorghiu, a răspuns: „Sunt câteva proiecte de lege la care țin să devină realitate: cota unică generalizată (16% anagajat, 16% angajator), măsurile alternative de executare a pedepselor, alegerea primarilor în două tururi și lista poate continua. Sunt multe proiecte pe care vreau să le văd în picioare și în Timiș, județul pe care îl reprezint: Centura Timișoarei, (pe care PSD o tot trombonește), finalizarea A1 București – Nădlac (vedem că de curând o bucată a tronsonului Lugoj-Deva, care nici n-a apucat inaugurarea, s-a surpat), un spital regional al Banatului, etc.

Fostul lider interimar al PNL, Raluca Turcan, a precizat, pentru EVZ, că activitatea ei nu s-a schimbat foarte mult. „Construiesc proiecte la Sibiu şi la nivel central. Pentru mine ritmul nu s-a schimbat foarte mult. Organizez dezbateri, mă consult cu specialiști sau părți interesate, caut soluţii. Întotdeauna am urmărit soluţii concrete. România nu duce lipsa deloc de oameni care să facă diagnoze, să identifice problemele. Puţini sunt cei care au capacitate de rezistența şi încăpăţânarea să urmărească rezolvarea unei chestiuni de-a lungul timpului, să ştie să înlăture obstacolele şi să o transforme din idee în realitate efectivă. Pe fond, asta face diferenţa între oamenii politici. Politica făcută serios presupune un angajament pe termen lung şi multă disciplina”, a explicat ea.

Despre varianta plecării din PNL într-un nou proiect politic

Întrebată de EVZ dacă ar cocheta cu ideea părăsirii PNL în favoarea implicării într-o nouă mișcare politică sau una existentă, după modelul PSD, de exemplu Mircea Geoană și Victor Ponta, senatorul PNL, Alina Gorghiu, a spus: „Sunt de 15 ani în PNL și am crescut odată cu partidul. Ar trebui să existe o mare dezamăgire venită din interiorul, pentru ca să ajung să mă gândesc la un alt partid. Este o variantă pe care acum o exclud.”

Gorghiu a mărturisit că există și la PNL un istoric al maniei care a apărut în PSD, cea de a-și exclude foștii președinți, dar că, în cazul social-democraților, „este o chestiune aproape endemică, de neegalat.” Fostul lider liberal a oferit și un pronostic pentru noile mișcări apărute pe eșichierul politic de stânga. „Este sănătoasă și această dispersie de idei pe partea stângă, însă nu cred că formațiunile care se prefigurează vor avea succes”, a spus ea, precizând că „în acest moment nu există pe scena politică o variantă perfectă sau partidul politic ideal”.

La aceeași întrebare, Raluca Turcan a oferit un răspuns tranșant: „Arată problemele cronice ale PSD. Răspunsul meu este «nu»”