Evenimentul Zilei > International > Fost lider de la Tbilisi: America e decisă 99 la sută să livreze armament defensiv Ucrainei
Fost lider de la Tbilisi: America e decisă 99 la sută să livreze armament defensiv Ucrainei

Fost lider de la Tbilisi: America e decisă 99 la sută să livreze armament defensiv Ucrainei

Decizia SUA în privinţa livrării de arme Ucrainei este pregătită în proporţie de 99%, a declarat fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili, numit recent consilier al preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko pe probleme de politică externă.

''Important este ca noi să obţinem arme din SUA. Practic, totul este de partea noastră. Opinia publică este şi ea de partea noastră. Decizia este gata în proporţie de 99%'', a afirmat Saakaşvili, într-o declaraţie pentru postul ucrainean de televiziune Kanal 5, potrivit RIA Novosti.

''Sper ca, în cel mai scurt timp, decizia să fie luată în proporţie de 100%'', a adăugat Saakaşvili, care a avut în ultima perioadă o serie de întrevederi cu reprezentanţi ai Congresului SUA pe subiectul livrării de arme letale Ucrainei.

Preşedintele american Barack Obama nu a decis deocamdată dacă va aproba un ajutor militar pentru Ucraina, deşi mai mulţi oficiali americani, inclusiv noul ministru al apărării Ashton Carter, s-au declarat în ultima vreme pentru furnizarea de echipamente militare armatei ucrainene.

Spre deosebire de SUA, mai multe state europene, inclusiv Germania, s-au pronunţat ferm împotriva oricărui ajutor militar letal pentru guvernul de la Kiev, amintește Agerpres.

Rusia a avertizat că va reacţiona „adecvat” dacă Statele Unite vor decide să furnizeze arme Kievului, atrăgând totodată atenţia că urmările pentru situaţia din Ucraina vor fi dramatice.