Editura Evenimentul si Capital

FORUMUL MONDIAL DE LA DAVOS: China, pregătită să preia din mâna SUA, rolul de lider mondial | ANUL NOU CHINEZESC

Autor: | | 1 Comentarii | 715 Vizualizari

Xi Jinping, primul președinte chinez din istorie care a participat la Forumul Mondial din Elveția, a susținut un discurs – eveniment, în care a vorbit despre globalizare, cu părțile bune și rele ale ei, a avertizat asupra protecţionismului şi a unui posibil război comercial din care nimeni nu va avea de câștigat, dar a și dat liniile pe care, în opinia sa, dezvoltarea economică internațională ar trebui să le urmeze

În fața a 3.000 de participanți din întreaga lume, preşedintele Chinei, Xi Jinping, a spus, la Davos, că „Azi trăim într-o lume a contradicțiilor. Pe de-o parte, prin creșterea bogăției materiale și dezvoltarea științei și tehnologiei, civilizația umană a avansat mai mult ca niciodată. Pe de altă parte, avem frecvent conflicte regionale, provocări globale precum terorismul sau refugiații, la fel ca și sărăcia, lipsa locurilor de muncă și o lărgire a decalajului veniturilor, care toate alimentează nesiguranța lumii”.

Dar ce s-a întâmplat rău în lume? „Ca să putem răspunde la această întrebare, trebuie să identificăm sursa problemei. Unii aruncă vina haosului din lume pe globalizarea economică, care era cândva văzută precum peștera cu comori a lui Ali Baba din Nopțile Arabe, dar a devenit un soi de Cutia Pandorei în ochii multora”, a arătat Xi Jinping.

Globalizarea nu e de vină pentru toate relele

Dar această abordare este greșită, crede președintele Chinei. „Multe dintre problemele stringente mondiale nu au drept cauză globalizarea economică. Spre exemplu, valurile de refugiați din Orientul Mijlociu sau Africa de Nord, din ultimii ani, au devenit o problemă globală. Multe milioane de oameni au fost strămutați, copii mici și-au pierdut viața în timp ce traversau marea. Asta este, într- adevăr, sfâșietor. Războiul, conflictele și tuburările regionale au creat această problemă, iar soluția lor constă în a face pace, promovând reconcilierea și instaurând stabilitatea. Criza economică internațională este un alt exemplu. Nu este un rezultat inevitabil al globalizării economice; mai degrabă este consecința goanei excesive după profit din partea capitalului financiar și un eșec grav al reglementărilor financiare. Să arunci vina problemelor mondiale doar pe globalizarea economică e în contradicție cu realitatea, și nu va ajuta la rezolvarea lor”, a spus Xi Jinping.

În opinia sa, însă, globalizarea este o sabie cu două tăișuri. Când peste tot se pune presiune pe creșterea economică„este greu să faci un tort mai mare din economia globală”, a explicat președintele Xi. „Mai degrabă, ar trebui să adaptăm și să orientăm globalizarea economică, amortizând impactul negativ, și livrând beneficiile sale către toate țările și națiunile”.

Soluții petru o dezvoltare mondială echilibrată

„A fost o vreme când și China a avut dubii în ce privește globalizarea economiei, și nu era sigură dacă să se alăture Organizației Mondiale a Comerțului (WTO). Dar am ajuns la concluzia că integrarea în economia globală e un trend istoric”, a spus președintele chinez.

Fără să pronunțe măcar o dată numele președintelui american sau al SUA, încet, dar sigur, liderul chinez a arătat că țara sa merită rolul de lider mondial, dată fiind evoluția din ultimii 38 de ani. El a spus că, pentru a-și crește economia, „China trebuie să aibă curajul de a înota în vastul ocean al pieței mondiale. (...) Fie că vă place sau nu, economia globală este un mare ocean din care nu poți scăpa”, a explicat Xi Jinping.

Legat de cum ar trebui să se dezvolte economic omenirea, el a punctat problemele actuale și a dat soluții: „Politicile de stimulare pe termen scurt sunt ineficiente. (...) Peisajul industrial global se schimbă și noi lanțuri industriale, valorice și de aprovizionare iau naștere. Cu toate acestea, normele comerciale și de investiții nu au ținut pasul cu aceste evoluții. (...) În primul rând, va trebui să dezvoltăm un model de creștere dinamică, bazat pe inovație. (...) Va trebuie să dezvoltăm o nouă filosofie de dezvoltare care să depășească dilema dacă ar trebuie să fie mai multă stimulare fiscală și relaxare monetară. (...) Ar trebui să facem față provocărilor schimbărilor climatice și ale îmbătrânirii populației. (...) Atunci când dezvoltăm noi industrii și formăm noi modele de business, ar trebui să creăm joburi și să restaurăm încrederea și speranța oamenilor noștri”.

Este obligatoriu, spunea președintele chinez, ca această nouă filosofie să fie orientată către oameni. „Toate țările, mici sau mari, puternice sau slabe, bogate sau sărace, sunt membri egali în comunitatea internațională. (...) Dezvoltatea este, în definitiv, pentru oameni!”

Planul DIABOLIC al Elenei Ceaușescu! Decretul pe care nu a mai apucat să-l dea a salvat MILIOANE de oameni

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI