„Forțele ruse de pace” din Transnistria încep manevre militare

„Forțele ruse de pace” din Transnistria încep manevre militare

Armata rusă a început, ieri, manevre în Transnistria și într-un sector vecin peninsulei Crimeea, la doar o zi după ce serviciile secrete lituaniene avertizau că Rusia își concentrează activitățile militare pe direcția vest.

Rusia a organizat, ieri, manevre militare în Transnistria și întrun district situat în apropierea graniței cu Ucraina. În stânga Nistrului, armata rusă a simulat o reacție a trupelor la un atac terorist care ar viza o bază militară, potrivit unui comunicat de presă remis de comandamentul vestic.

„Atacul extremiștilor”

„Conform simulării, un grup de extremiști a încercat să lanseze un atac terorist cu scopul de a lua ostatici în zona unde sunt mobilizate trupele. La semnal, forțele antitero au lansat operațiunea (...) iar presupușii teroriști au fost înfrânți și împiedicați să își ducă atacul la bun sfârșit”, se arată în documentul citat. Rusia a folosit în mod repetat termenul de „extremiști” atunci când s-a referit la participanții la manifestațiile pro-europeni din Piața Independenței, din Kiev, care au dus în final la înlăturarea fostului președinte pro-rus Viktor Ianukovici. În Transnistria, Rusia a mobilizat circa 1.400 de soldați sub paravanul unei forțe de menținere a păcii.

Ne puteți urmări și pe Google News

În paralel, Ministerul rus al Apărării a anunțat noi aplicații militare într-o regiune situată nu departe de frontiera cu Ucraina.

Moscova a confirmat, ieri, că și-a sporit prezența militară în Crimeea și că își va consolida în continuarea capacitățile de luptă din peninsulă

Potrivit serviciului de presă, zece elicoptere de atac Mi-28H au început antrenamente în regiunea Krasnodar, în sudul țării, situată peste strâmtoarea Kerci care separă Rusia continentală de Crimeea, anexată anul trecut.

Direcția vest

Noile manevre vin la doar o zi după ce un raport redactat de serviciul de informații al armatei lituaniene avertiza că Rusia își consolidează bugetul militar și își intensifică activitatea militară pe direcția strategică vestică, înspre granițele NATO. În urmă cu câteva săptămâni, senatorul republican John McCain, care militează pentru livrarea de armament letal Ucrainei, a atras atenția că Rusia s-ar putea folosi de prezența militară din Transnistria pentru a lansa un atac asupra Odesei, principalul port ucrainean la Marea Neagră. Un astfel de atac s-ar înscrie într-un scenariu mai amplu de cucerire a sudului și sud-estul Ucrainei, care ar crea un coridor terestru spre Crimeea și, mai ales, ar duce influența rusă până la gurile Dunării, o ipoteză asupra căreia a avertizat și Bucureștiul.

În acest context, îngrijorătoare este și militarizarea Crimeii. Ieri, Rusia a confirmat că a mobilizat deja 96 de unități de luptă interarme în peninsula unde se află și Flota Rusă la Marea Neagră. Moscova va continua consolidarea capacităților de luptă din Crimeea prin construcția de noi cazărmi și depozite militare, a declarat Serghei Șoigu, ministrul Apărării.

Asalt de Ziua Victoriei

Rusia ar putea începe operațiuni militare active în Donbas, în estul Ucrainei, după Sărbătorile de Paști, dar înainte de 9 mai, când Moscova va marca 70 de ani de la victoria împotriva fascismului, a avertizat generalul american în rezervă Wesley Clark, fost comandant al trupelor aliate din Europa. Într-un discurs rostit la o conferință organizată de Consiliul Atlantic, un influent institut de reflecție american, Clark a atras atenția că Rusia livrează în continuare armament rebelilor separatiști și că este de așteptat ca războiul să reizbucnească în curând.